Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 
 BEVEZETŐ 

 KERESÉS 

 CSALÁDKÖNYV 
 TELEPÜLÉSI
CSALÁDKÖNYV
 

 GYAKORLATI TANÁCSOK 

 Adatok feldolgozása 

 Feltöltés honlapra 

 ADATTÁR BŐVÍTÉSE 
 
 
 

TELEPÜLÉSI CSALÁDKÖNYV FOGALMA ÉS KÉSZÍTÉSE

A megnyitható fejezetek rövid áttekintést nyújtanak egy speciális genealógiai adatbázisról, a településkönyv felépítéséről, hasznáról, az elkészítés buktatóiról, a vele szemben támasztható minimális elvárásokról, a szerkesztési és tartalmi alternatívákról, a lehetséges publikációs formákról, a kiadási nehézségekről.

Ma Magyarországon ez a publikációs forma még kevéssé divatos, pedig előnyei alapján nyilvánvaló, hogy a „genealógiai Kánaán” akkor érkezik el, ha minden hazai településnek elkészül a településkönyve.

2015-08-30

Ismertető letöltése egy pdf-ben

Definíció Nevek uniformizálása
A településkönyvek haszna A jó településkönyv
Történeti visszatekintés A kutatás tér- és időbeli kiterjesztése
Forrásai Könyv vagy adatbázis?
A megjelent településkönyvek kritikája Felhasználható programok és szoftverek
A feldolgozásból általában kimaradó adatok
 
Könyv vagy adatbázis?

A cikk eddig következetesen településkönyvet említ, holott minden esetben adatbázis is szerepelhetne meghatározásként, és ez a cikk szerzőjének elfogultságát tükrözi.
Alapvető kérdés, hogy a településkönyv (adatbázis) szerzője milyen formában kívánja a művét publikálni! Nem vitás, hogy ma már az egyetlen elfogadható válasz az adatbázis. Vagyis az anyakönyvi adatok valamelyik adatkezelő programba feltöltve valamilyen számítástechnikai formátumban kerül a felhasználókhoz.
A könyv formátum melletti elsődleges érv – az érzelmi kötődés mellett -, az adathordozó több száz éve kipróbált megbízhatósága és bővebb adattartalma. Ezzel szemben az elektronikus adathordozók élettartalmáról nincsenek elegendő tapasztalataink.
Ezzel szemben az elektronikus adathordozók élettartalmáról nincsenek elegendő tapasztalataink.
Egy könyv sok energiával és lassan állítható össze (az index állományokat egyenként ismételten be kell írni), kiadatása és terjesztése nehézkes és drága, sokat lehet hibázni az adatátírás folyamán, és a kész könyv lezárt adatbázisnak számít. Bővíteni, kiegészíteni csak lokálisan és korlátozottan – de leginkább egyáltalán nem – lehet.
Ezzel szemben az adatbázis elkészítése olcsó, feltöltése akár egy nagyságrenddel is gyorsabb lehet, hisz a kutatónak minden adatot csak egyszer kell feltöltenie, sőt, tulajdonképpen csak ez az egyetlen feladata. Miután bármikor korlátlanul bővíthető, a folyamatos adatfeltöltés mellet már kis mennyiségű adat is publikálható, az adatfeltöltés feladata megosztható. 10 11 12

10 Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár http://archivum.asztrik.hu/
11 Német feldolgozású településkönyvek http://www.online-ofb.de/
12 Familysearch https://familysearch.org/family-trees

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum