Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Elérhetőség Szabályzatok Tisztségviselők Tagjaink Tagnyilvántartó és tagdíj Belépés_Kilépés Közzététel Jogszabályok Tájékoztató
Munkacsoportok Helyi csoportok
   
Tisztelt Látogató!

A mai napig sem győzök csodálkozni azon, ahogy Bogárdi János a maga nemében is elismerésre méltó Radix levelezőlistájából kifejlődött egyesületünk - igazi civil kezdeményezésként, alulról fejlődve, demokratikus elvek és eljárások segítségével.

2011 januárjában összegyűltünk, hogy önálló civil szervezetet hozzunk létre, megszövegezzük az alapító okiratot és megválasszuk az egyesület vezetőit. Akadtak persze kezdeti gondok: adminisztratív okokból a Fővárosi Bíróságnál például csak második nekifutásra sikerült a Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet bejegyeztetni. Honlapunk készítésekor is szomorúan kellett konstatálnunk, hogy a tervezett domain címet a modern kor informatikai útonállói elvették tőlünk.

Ezek a kezdeti nehézségek azonban nem szegték kedvünket. Sőt.

Az alapító tagok közül számosan járultak hozzá lelkes és öntevékeny munkájukkal a szervezet létrehozásához. Akadt jogász, aki az alapító okirat megfogalmazásában és a különféle jogi eljárások lebonyolításában vállalt kulcsszerepet. Vannak bel- és külföldi tagtársaink, akik honlapunk fejlesztését vállalták magukra, mások társadalmi munkában végzik rendezvényeink - szakkonferenciák, szakmai utak - szervezését.

Egyesületünk már a megalakulása óta eltelt rövid időben is igen aktívan működik. Személyes tárgyalások, írásos állásfoglalások segítségével igyekszünk a családtörténeti kutatásokat is érintő törvénytervezetekkel kapcsolatban véleményünket ismertté tenni. Korábban egyik erdélyi tagtársunk anyakönyvi adatrögzítési felszereléséhez szerveztünk gyűjtést, jelenleg pedig a házsongárdi temető állagmegőrzését, rendbetételét igyekszünk önkéntes hozzájárulásokkal anyagilag is segíteni.

Izgalmas utazásra invitáljuk honlapunk látogatóit. Lapjainkon az egyesület szerteágazó tevékenységéről is hiteles és naprakész tájékoztatást találnak. Emellett sokrétű információval, módszertani ismeretekkel igyekszünk segíteni a családtörténeti kutatásba bekapcsolódni kívánó látogatókat. Az ő tájékozódásukat segítik a különféle adattárak és linkgyűjtemények, speciális szótárak is.

Őszintén remélem, hogy a MACSE honlapja segítségével minél több érdeklődő figyelmét sikerül felkeltenünk és közülük többeket rövidesen az egyesület tagjai között üdvözölhetünk.

Hunyady László
alapító elnök

2011-06-26

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum