Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 
 BEVEZETŐ 

 KERESÉS 

 CSALÁDKÖNYV 
 TELEPÜLÉSI
CSALÁDKÖNYV
 

 GYAKORLATI TANÁCSOK 

 Adatok feldolgozása 

 Feltöltés honlapra 

 ADATTÁR BŐVÍTÉSE 
 
 
 

TELEPÜLÉSI CSALÁDKÖNYV FOGALMA ÉS KÉSZÍTÉSE

A megnyitható fejezetek rövid áttekintést nyújtanak egy speciális genealógiai adatbázisról, a településkönyv felépítéséről, hasznáról, az elkészítés buktatóiról, a vele szemben támasztható minimális elvárásokról, a szerkesztési és tartalmi alternatívákról, a lehetséges publikációs formákról, a kiadási nehézségekről.

Ma Magyarországon ez a publikációs forma még kevéssé divatos, pedig előnyei alapján nyilvánvaló, hogy a „genealógiai Kánaán” akkor érkezik el, ha minden hazai településnek elkészül a településkönyve.

2015-08-30

Ismertető letöltése egy pdf-ben

Definíció Nevek uniformizálása
A településkönyvek haszna A jó településkönyv
Történeti visszatekintés A kutatás tér- és időbeli kiterjesztése
Forrásai Könyv vagy adatbázis?
A megjelent településkönyvek kritikája Felhasználható programok és szoftverek
A feldolgozásból általában kimaradó adatok
 
Definíció

A településkönyv egy adott település (és fíliái) anyakönyveinek időrendben összeírt adatait ABC rendbe sorolt családokba rendezi.
Az összeállított névsor általában patriarchális, azaz a (még mindig vagy hagyományosan) családfőnek tekintett férfiak neve az ABC besorolás alapja, de lehetne a névsor matriarchális vagy vegyes is.

Szerkezeti alapja a klasszikus cédulázás: egy cédula (személyi karton) egy család minden adatát tartalmazza. A „cédula” terjedelme elvileg korlátlan, adott családhoz bármennyi megjegyzés, kép, videó film, térkép, ábra, táblázat, stb. csatolható. Az így kialakult cédulák alfabetikus összefűzése adja ki magát a könyvet (adatbázist). Azonos nevűek között a kor dönti el a névsorban elfoglalt helyet. Az így kialakított végső sorrend végül a családok sorszámozásával zárható le.

Egy településkönyv összeállítása is – módszertanát tekintve - családfakutatás, de annyiban speciális, hogy a kutatás határait egy határozott földrajzi régió (a választott település és annak egyház- és közigazgatási határai) szabják meg. Emiatt – mint ahogy a családfák is -, minden kiadvány egyedi, s a szerzők műveltségét, alaposságát, értékkészletét, tudományos igényét, szorgalmát, történelmi és helytörténeti ismereteit, idejét, pénzügyi és egyéb energiaforrásait tükrözi. Ugyanakkor a használhatósága vagy megbízhatósága is változó lehet.
a cédulázás folyamatát ma már nem kell kézzel végezni.

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum