Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 
 Személyek 
 Családok 
 Események 
 Helytörténet 
 Személyes 
 Tallózó 
 Kutatásról 
Egy kutatás örömei!
Rögös, de izgalmas és ...
Kettős nevek
Szavazás Kutatóhelyre...
Nyúl Ágoston hősi halála
Bocskai hadi népe
Aranylakodalom anyakönyvi bejegyzése 1747-ből
Kétszeres anyakönyvezések
Egy érdekes anyakönyvi pótbejegyzés
Felekezetek a „mormon akció” idején
Családfa-kutatási tapasztalataim
Elek nyomában… Internetes nyomozás egy 140 éve eltűnt családtag után
Anyakönyvi érdekességek
Ösküi gyökereim
Névváltozás - kérés nélkül
Aranylakodalom anyakönyvi bejegyzése 1747-ből

    A családfakutatók jól tudják, hogy a különböző típusú anyakönyvek közül általában a házassági anyakönyvi bejegyzések nyújtják egy csokorban a legtöbb információt. Persze csak akkor, ha a „szereplők” adatait kellő részletességgel dokumentálták. Optimális esetben például a menyasszony és a vőlegény nevén kívül életkoruk, vallásuk, származási és lakhelyük, esetleg a vőlegény foglalkozása mellett a szülőkre vonatkozó fontos adatok is bejegyzésre kerültek, amelyek nagy segítséget adnak az eggyel korábbi generációs szint felderítéséhez.
    A közelmúltban feleségemnek a Csepel-szigeten található (Sziget)Szentmártonban élt sváb felmenőit kutatva, teljesen véletlenül bukkantam rá egy számomra egészen meglepő házassági anyakönyvi bejegyzésre Szigetújfalu 1747. évi anyakönyvében [1], amelyhez hasonlóval közel két évtizedes kutatásaim során még nem találkoztam.

Aranylakodalom anyakönyvi bejegyzése 1747-ből

    A szokatlanul terjedelmes latin nyelvű bejegyzésben először csak Wilhelmus Heimb nevén akadt meg a szemem. Őt már halotti anyakönyve alapján „ismertem” (+Szigetszentmárton, 1754.12.26., 84 évesen, azaz *~1670.) [2]. Hasonlóképpen ismert volt felesége, Anna Heimb(in) neve is (+Szigetszentmárton, 1751.09.24., 79 évesen, azaz *~1672.), igaz, leánykori családnevét a halotti anyakönyv nem adta meg [3]. Örömmel láttam, hogy a házassági bejegyzésből ez a hiányzó adat is „megkerült”. Eredetileg Anna Wielland(in) volt a neve.
    Első látásra azonban meglepett, hogy milyen idős korban került sor az esküvőre. A szöveg alaposabb tanulmányozása során azonban gyorsan kiderült, hogy az igen tiszteletre méltó idős jubilánsnak („solennissime honestissimus senex et jubilarius”) nevezett 76 éves férjnek az ugyancsak jubiláns 75 éves saját feleségével („cum sua consorte et jubilaria”) megismételt, ünnepélyes jubileumi esketési ceremóniájáról volt szó, amelyet 1747. május 28-án Szentháromság ünnepén („in Festo Sanctissime Trinitatis”) tartottak meg. A második menyegzőn a tanúk („testes in secundis nuptiis”) a gyermekeik, Martinus, Antonius és Conradus Heimb, valamint Joannes Englert voltak.
    A precizitás netovábbjaként az eskető pap, Thoma Bauer azt is bejegyezte az anyakönyvbe, hogy a házaspár 50 évet, 6 hónapot és 23 napot töltött együtt házasságban („in matrimonis compleverunt 50 annis, 6 mensibus, et 23 diebus”)! Ezen adatok alapján az eredeti esküvő számított dátuma 1696. november 5. A Gergely öröknaptár szerint ez a nap hétfő volt. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy az esküvőt vasárnap tartották, azaz 1696. november 4-én.
    Manapság aranylakodalomnak nevezzük ezt a ritka jubileumi eseményt, amely a 18. század közepén, az akkori sokkal rövidebb átlagéletkor miatt bizonyára még ritkábban fordulhatott elő. Anyakönyvi bejegyzése pedig valódi kuriózumnak tűnik.

[1] Magyar Országos Levéltár, A476 sz. mikrofilm, Szigetújfalu, RK 117/1. Heiratsregister, 5. old.
[2] Magyar Országos Levéltár, A476 sz. mikrofilm, Szigetújfalu, RK 117/1. Sterberegister, 24. old.
[3] Magyar Országos Levéltár, A476 sz. mikrofilm, Szigetújfalu, RK 117/1. Sterberegister, 15. old.

Beküldte: Lévay Béla 2012-11-09

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum