Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 
 Személyek 
 Családok 
 Események 
 Helytörténet 
 Személyes 
 Tallózó 
 Kutatásról 
Egy kutatás örömei!
Rögös, de izgalmas és ...
Kettős nevek
Szavazás Kutatóhelyre...
Nyúl Ágoston hősi halála
Bocskai hadi népe
Aranylakodalom anyakönyvi bejegyzése 1747-ből
Kétszeres anyakönyvezések
Egy érdekes anyakönyvi pótbejegyzés
Felekezetek a „mormon akció” idején
Családfa-kutatási tapasztalataim
Elek nyomában… Internetes nyomozás egy 140 éve eltűnt családtag után
Anyakönyvi érdekességek
Ösküi gyökereim
Névváltozás - kérés nélkül
Nyúl Ágoston hősi halála
Többen érdeklődtek, hogy hogyan sikerült rátalálnom az 1915-ben elesett nagyapám testvérének, Nyúl Ágoston elestének helyére.

A kutatás 50 évre nyúlik vissza. Nagyapám a határok változásával Csehszlovák állampolgárrá vált, Léván élt. A 60-as években, amikor kicsit csökkent a feszültség, akkor kezdett levelezni öccse halálát kutatva, mivel csak halálának évét tudták a háborúból hazaérkezettektől, de se a pontos dátumra, de sem a helyre nem emlékeztek. 1973 őszén úgy halt meg nagyapám, hogy semmit nem sikerült kideríteni. Édesapám megígérte, hogy nem hagyja abba a kutatást, de egészsége nem engedte sokáig a keresést, amit ezért félbehagyott. 2008-ban ő is elhunyt, és én kezdtem el kutatni a családfámat.

Tudtam Ágoston születési helyét, idejét, szülei nevét. Ezzel kerestem meg a Bp-i Hadtörténeti Intézetet. Onnan azt az információt kaptam, hogy az ő adatbázisukban nincs ilyen név, forduljak a bécsi levéltárhoz. Közben a Vöröskeresztet is megkerestem, de ők is a bécsi levéltárhoz küldtek. Természetesen írtam oda is, de azt írták, hogy nincs adat róla, sok írat megsemmisült, stb, stb, stb.

Közben nagyapám egy nagyon régi levele előkerült ami szerint Ágoston Felnémetben nősült meg. Ennek viszont semmi nyoma Felnémeten. Egy véletlen során, másik helységet kerestem, amihez hozzá voltak fűzve Felsőtárkány anyakönyvei. Ezt a vetítőn csak áttekertem, de hirtelen megpillantottam Nyúl Ágoston nevét, mivel itt házasodott meg. Az egyik tagtársunk javaslatára egészen a 30-as évek végéig megnéztem a halotti anyakönyvi bejegyzéseket Felsőtárkányban. De sajnos semmi. Átnéztem Eger anyakönyveit ott sem találtam semmit (Ágoston az esküvő előtt ott lakott).

Közben előkerült egy fotó Ágostonról. A beszkennelt képet elküldtem Bécsbe, ahol az alapján 'megállapították' hogy nem a közös hadseregben szolgált...

Kerestem, hátha a szülőket értesítették, de ahonnan bevonult, illetve ahová elköltözött a család, ott sem találtam semmit. Végül egy nagyon idős plébános adott egy ötletet. Próbáljam a születési helyen keresni, ugyanis ha a család elköltözött, akkor sok helyen az akkori plébános felbontotta a családnak címzett értesítéseket és a hősi halottak nevét bejegyezte az anyakönyvbe. Így is volt, a halála után egy évvel került bejegyzésre. És nagyon precíz volt a plébános, ugyanis az értesítés számát is beírta, /sajnos ez utóbbit nem tapasztaltam mindenhol... :-(  / illetve azt, hogy a 60. gyalogezredben szolgált.

Ezzel felvértezve ismét megkerestem a Bp-i Hadtörténeti Intézetet, ahonnan a következő levelet kaptam:

'Kérésére értesítjük, hogy a cs. és kir. egri 60. gyalogezred halotti anyakönyve őrizetünkben megtalálható. Az ebben található bejegyzés szerint *Nyúl Ágoston (1889, Horpács)* a 19. tábori század gyalogos katonájaként 1915. jún. 4-én a galíciai Kniazdwor településnél hősi halált halt. Temetésére ugyanitt került sor. A megtalált bejegyzésről mellékelten másolatot küldünk. Jelzet: HL Tábori egyházi szervezetek anyakönyvei 253. sz. Tájékoztatásul közöljük, hogy a fentiek alapján hozzátartozójuk a cs. és kir., vagyis a közös haderőben szolgált.'

Azaz a közös hadseregben szolgált... és megvannak az adatok, amiknek beszkennelt oldalait el is küldtek. Nagyon jó minőségben van meg, pedig tintaceruzával írták.

Azóta keresgetem a galíciai csaták eseményeit. Ezek szerint a tavaszi orosz sikerek után, amikor sikerült visszaverni az oroszokat, azaz Galícia visszafoglalása során esett el. Kniazdwor a google map szerint ma egy kb. 30 házból álló kis falu...

Hát így sikerült közel 100 év távlatából rálelnem nagyapám testvérének adatára és befejeznem nagyapám munkáját. Már csak egy dolog, amit fel kell kutatnom. Ez pedig az, hogy az 1913-as esküvőjük és Ágoston halála között összejött-e egy leszármazott...

Nyul Imre Debrecen

2011-10-21

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum