Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 Magyarország
 Ausztria 
 Csehország 
 Horvátország
 Örményország
 Románia 
 Szerbia 
 Szlovákia 
 Ukrajna 
 MAGYARORSZÁG   ADT   ASZTL   BFL   EGYH   ELP   FS-CSTK   HIM   HUNG   MÁV   MILEV   MNH   MNL   OSZK   PIM 
Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát. A több millió oldalas szövegállományban történő keresés, továbbá a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges. ADT
 
A levéltár biztosítja az érintett állampolgárok számára, a róluk nyilvántartott adatok megismerését és a - törvényben foglalt feltételek mellett - a kutatását.
 
A polgári anyakönyvezés kezdete - 1895. október 1 után - kettős anyakönyvvezetés volt. A polgári anyakönyvek az anyakönyvvezetőknél, másodpéldányuk a területileg illetékes levéltárban találhatók. A budapesti polgári anyakönyvek tárhelye a Kutathatóságukra törvényi szabályozás készült, mely meghatározza, mely időtartamon belül korlátozza a kutatást. Ezért kutatás előtt, minden esetben tájékozódni kell az illetékes levéltárakról. http://leveltar.lap.hu/
 
Az egyházmegyei levéltárak elkezdték digitalizálni és online kutathatóvá tenni az egyházi anyakönyveket.

 
 
A portál a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és Budapest Főváros Levéltára (BFL) elektronikus és digitalizált levéltári anyagának közzétételét szolgálja, az elektronikus levéltári nyilvántartások és segédletek révén pedig a papír alapú iratok kutatásához is segítséget nyújthat.
 
A magyarországi anyakönyvek mikrofilmezését a mormon egyház végezte úgy, hogy az Országos Levéltár tulajdonában is maradt egy példány. Mivel a Mormon Egyház a világ más országaiban is végzi az anyakönyvek filmezését, a kutató központjaikban a már filmezett anyakönyvek mikrofilmje is megrendelhető.
FAMILYSEARCH - CSALÁDTÖRTÉNETI KÖZPONT ( FS-CSTK )
(Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza) 
A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum keretében működik a
HADTÖRTÉNELMI LEVÉLTÁR ( HIM )
melyben a katonai iratokkal, sírokkal és kegyeleti helyekkel kapcsolatos gyűjtemények találhatók.

 
A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.
 
A MÁV iratain és tervrajzain kívül családtörténeti kutatásoknál használható dokumentumokat is őriznek.
A zsidó családok kutatására magyarországi és amerikai adatbázisok állnak a kutatók rendelkezésére. A budapesti Családkutató Központban a munkatársak segítenek a genealógiai adatgyűjtésben, a levéltárban őrzött dokumentumok kutatásában,
MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM ÉS LEVÉLTÁR ( MILEV )
  Az amerikai adatbázisokban való kutatás interneten keresztül lehetséges: JewishGen
 
A Magyarországra telepített német családok kutatását segíti számtalan könyvvel a Budapesten található
Magyarországon valamennyi történelmi vallás anyakönyvei mikrofilmre kerültek és így központi helyen az Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában kutathatók. A mikrofilmek a vidéki levéltárakba lekérhetők, ill. a digitalizáltak megtekinthetők.
Magyarország valamennyi levéltára itt érhető el.
 
A kutatók számára kifogyhatatlan tárházát jelentik az információknak azok a könyvek és aprónyomtatványok, melyek az gyűjteményében találhatók.
 
A Petőfi Irodalmi Múzeumot 1954-ben hozták létre a Petőfi-Ház jogutódjaként. Gyűjteménye nem kizárólag irodalommal kapcsolatos anyagokat ölel fel. Az adatbázis jelentős terjedelme interneten is kutatható.
 
Részletes ismertetésük a lapfüleken kattintással érhető el.

2018.02.05.

 
 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum