Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 Magyarország
 Ausztria 
 Csehország 
 Horvátország
 Örményország
 Románia 
 Szerbia 
 Szlovákia 
 Ukrajna 
HORVÁTORSZÁG
On-line kutatási lehetőség nyílt a neten azzal, hogy a mormonok a horvátországi filmeket is elérhetővé teszik! Az alábbi címen kereshető:
https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A//api.familysearch.org/records/collection/2040054/waypoints
 
A magyarországi kutatókat - minden bizonnyal - elsősorban a történelmi Magyarország lecsatolt területei érdeklik. Tehát Bács megye, Szerém megye, Bánság, és Horvátország északi része. Különös tekintettel Baranya megye lecsatolt része, Verőcze megye.
Akik egy kicsit is jártasak a családfakutatásban, tudják, hogy a volt szocialista országokban, a második világháború után, - különböző címen - államosítva lettek az egyházi anyakönyvek. Ebben csak Magyarország volt kivétel.
A volt Jugoszlávia területén a helyzetet tovább bonyolítja az a körülmény, hogy az államosítás mikéntje, valamint az anyakönyvek kutatási lehetőségei nem egységesek. Pl. egészen más a helyzet pl. Horvátországban, mint Szerbiában.

Horvátországban az anyakönyvek az ún. regionális levéltárakba kerültek, és ami a legfontosabb, kutathatók. Emellett - a magyarországi levéltárakkal ellentétben - kutatást is vállalnak. Magától értetődően, megfelelő térítés ellenében. Ha 'hivatalosan' rendeljük meg a kutatást, akkor 'fog a ceruzájuk', amikor az órabéreket számolják el. Emellett előszámlát fognak küldeni, amit banki átutalással (valutában persze) kell előre rendezni. Azután megvárni, amíg ügyünk átfut valamennyi 'íróasztalon' és azután kapjuk meg az óhajtott anyagot.

Személyes kutatás esetén ajánlatos előre bejelenteni az érkezést, és hogy milyen anyagot kérünk. Levélben is küldenek megrendelt anyagot, melynek a kifizetését levélben is el lehet intézni. Ez nem szabálytalan, hiszen léteznek ún. értéklevelek is. Zágrábból pl. éppen ők kérték így. Rá is kérdeztem az itteni postán, és azt mondták semmi akadálya.

Regionális levéltárak:
Državni arhiv BjelovarDržavni arhiv OsijekDržavni arhiv Slavonski BrodDržavni arhiv Zagreb
Državni arhiv DubrovnikDržavni arhiv PazinDržavni arhiv Split 
Državni arhiv Gospić Državni arhiv RijekaDržavni arhiv Varaždin 
Državni arhiv KarlovacDržavni arhiv SisakDržavni arhiv Zadar 
 
Interneten az összes levéltárról található információ a következő honlapon:   http://hda.arhiv.hr/hr/drugi-arhivi/arhivi-hrvatska.htm
Én eddig csak az eszéki, belovári (Bjelovar) és a zágrábi levéltárakkal leveleztem. Mindenütt segítőkész munkatársakra leltem, akik részletesen tájékoztattak a kutatási lehetőségekről. Arra a kérdésre, hogy melyik levéltárban milyen nyelven tudnak, arra egyöntetű választ nem tudok adni. Amit biztosan tudok, az, hogy Eszéken, a horvát nyelven kívül, beszélnek németül, angolul és magyarul is.

A horvátországi állami anyakönyv hivatalokban kellemes meglepetés ért. Igaz ugyan, hogy a hivatalos procedurát nem lehet kikerülni, de ami meglepett, eddig egyszer sem csináltak kérdést azzal a bizonyos - közismert - 90-60-30 évvel kapcsolatban. Tehát minden kért kivonatot megkaptam, korlátozás nélkül. Ha jól emlékszem kb. 2 euróba kerül egy kivonat. A kifizetés mikéntjéhez viszont nem ragaszkodnak.

Szótárak: 
  http://www.sms-translator.net/hungarian/horvat-magyar-szotar.php
  http://www.etranslator.ro/hu/horvat-magyar-online-szotar.php
  http://www.akuff.org/seged/seged.html

2011-05-28

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum