Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 Magyarország
 Ausztria 
 Csehország 
 Horvátország
 Örményország
 Románia 
 Szerbia 
 Szlovákia 
 Ukrajna 
SZERBIA
Szerbiában (a többi szocialista országhoz hasonlóan) a 2. világháború háború után 'megőrzés' végett, államosították az egyházi anyakönyveket. Legtöbb helyen a helybeli anyakönyvi hivatalba kerültek, ritkább esetben a levéltárakba. Ami a lényeg, sehol sem volt kutatható. Elvileg - jó pénzért - kivonatot lehetett kérni, de csak akkor, ha pontos adattal szolgált a kérelmező. Tehát, nesze semmi, fogd meg jól!
2010 tavaszán kezdett bíztató tárgyalások eredményeképpen a 2. világháború után 'állami gondozásba' vett egyházi anyakönyveket most átadták a levéltáraknak és kutathatók.

Szabadkán mivel betűrendes mutatók (indexek) is vannak, eredményesen lehet kutatni.

Ha a Googlebe beírjuk az: ISTORIJSKI ARHIV (ami történelmi levéltárat jelent), akkor sorra megkapjuk a levéltárak elérhetőségét.

Néhány kiemelt információ:
Genealógiai kutatások lehetősége a Vajdaságban    http://www.zentarhiv.rs/eloadasok/Genealogiai_kutatasok_a_Vajdasagban.pdf

Szabadkai Történelmi Levéltár/Igénylés a könyvtári anyag kiadására    http://www.suarhiv.co.rs/index.php?lang=hu

A Szabadkai Levéltár lehetőséget kínál elektronikus kutatásra is: „http://e-arhiva.suarhiv.co.rs?lang=hun Első lépésben a szabadkai (Szent Teréz, Szent Rókus, Szent György), a bajmoki (Szent Péter és Pál) és a ludasi (Szent Katalin) római katolikus anyakönyvek mutatói (indexei) kerültek az e-kutatás adatbázisába, ahol a fent említett tartalmak egyházközség, évkör illetve ABC sorrend alapján kereshetőek. Az oldal jelenleg közel 8000 digitális felvételt tartalmaz.” (Az idézet a Nemzeti levéltár honlapjáról való.)

Szabadkáról a jó hír az, hogy a munkatársak kb. fele magyar anyanyelvű és 'akarnak' is magyarul beszélni. A rossz hír az, hogy az e-mailekre nem igen válaszolnak.

Vajdasági levéltárak címei:    http://www.vojvodina.com/html/arhiv.htm

Vajdaság területén nem reménytelen magyar nyelven próbálkozni. Ha nem megy, akkor talán az angollal..

Az e-mailben mindenesetre ne mulasszuk el hangsúlyozni, hogy Magyarországról kérjük az infókat, mert akkor egészen másképpen viszonyulnak hozzánk, mint a helybeli magyarokhoz. Sajnos!

2013-10-09

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum