Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat Heraldika
 Magyarország
 Ausztria 
 Csehország 
 Horvátország
 Örményország
 Románia 
 Szerbia 
 Szlovákia 
 Ukrajna 
 ROMÁNIA     NEMZETI LEVÉLTÁRAK   EGYHÁZI LEVÉLTÁRAK   EGYESÜLETEK   EGYÉB ADATFORRÁSOK 

ADATBANK – ERDÉLYI MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR

Valójában minden, amire a név mutat és annál sokkal több. Adattár, digitális könyvtár, digitális periodika archívum, térképtár, stb. Az itt fellelhető szöveg- és adattárak nagyon széles spektrumot ölelnek fel: a helységnévtáraktól a statisztikai közlönyökig, a kronológiáktól a történeti forráskiadványokig és a kataszterektől a lexikonokig minden digitális (vagy digitalizált) szövegtípus megtalálható. Jól működő keresővel rendelkezik, háttértanulmányokhoz elengedhetetlen forrás.
http://www.adatbank.ro/

 

ARHGEN – VIRTUÁLIS GENEALÓGIAI LEVÉLTÁR

Kísérleti jellegű szolgáltatás, a Jászvásári Rendőrakadémia Levéltártan karának projektje. Az a célja, hogy egy olyan adatbázist hozzon létre, amelyben két romániai történelmi régió – Bukarest és Brassó megye – anyakönyvi adatanyagát teszi elérhetővé digitális formában, teljesen különböző módon. Jelenleg ez az első és egyetlen hasonló próbálkozás Romániában, amennyiben minden olyan anyakönyvet (egyházi és állami) elérhetővé tenne, amely az állami levéltárban található az adott régióban. Jelenleg úgy tűnik, hogy a bukaresti adatok csak index, míg a Brassó megyei dokumentumok csak kép formában érhetők el.
Az oldalra e-mail cím és jelszó megadásával kell regisztrálni, később megadhatjuk a nevünk is, de ez nem kötelező.
A bukaresti adatok keresésénél ki kell választani az anyakönyvi bejegyzés típusát (keresztelési- vagy házassági anyakönyvi kivonat), be kell írni a keresett nevet, majd a Keresés („Caută”) gombra kell kattintani. Összesen a bukaresti régióból egyelőre közel 144000 keresztelési- és mintegy 5900 házassági anyakönyvi kivonat (igazából bejegyzés) adatai között lehet keresgélni, a találatokat különböző szempontok szerint szűrni is lehet.
A Brassó megyei dokumentumok esetében először a helységet, a keresett évkört, majd az elérhető anyakönyv jelzetét kell a legördülő menüből kiválasztani, ezt követőel jelenik meg a keresett anyakönyv digitális másolata. Lehet a kontrasztot, élességet állítani, a képet negatívba váltani, forgatni és persze nagyítani. Arra is van mód, hogy egy-egy anyakönyvet kedvencként jelöljünk meg és később a fiókunkból gyorsabban elérjünk. A brassói régió 174 településéről vannak elérhető egyházi- és állami anyakönyvek. A keresést a digitális indexek hiánya, és a gyakori adatbázis-hibák nehezítik. A kezelőfelület csak román nyelvű, de előfordulnak angol kifejezések is a képnéző program menüjében. A helységek nevei is csak román nyelven vannak megadva, ebben segítségünkre lehet a Szabó-féle adatbank (http://szabo.adatbank.transindex.ro/)
http://arhgenvirt.ro/

 

ERDÉLY TÖRTÉNELMI NÉPESSÉGI ADATBÁZISA (1850-1914)

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Népességtudományi Központja egy összetett projekt keretében szeretné létrehozni Erdély első történelmi népességi adatbázisát. 1850 és 1914 közötti egyházi anyakönyvi források alapján 12 mikro-zónából dolgozná fel az adatokat, olyanformán, hogy az adott település minden nemzetiségének és minden felekezetének összes anyakönyvi adatát szabványosított formában rögzítené. Ez Erdély korabeli népességének 5-10 %-át fedné le, ami szám szerint 350-500 000 bejegyzést jelentene.
Az adatbázis jelenleg még feltöltés alatt van, várhatóan 2017 folyamán készül el teljesen, de jelenlegi állapotában már kutatható.

Szubjektív számítások szerint eddig hozzávetőlegesen 34.000 temetés, 11.000 házasság és 43.000 keresztelés adatait lehet elérni.

Néhány dolog, amivel a kutató szembesülni fog, ha itt kutat:
1. Először is, a mikrorégiókat önkényesen választották ki, nem a kutatott időszak (1850-1914) nemzetiségi arányát vették alapul, hanem inkább a mai arányhoz lehetne hasonlítani (értsd: elenyészően kevés a magyar és szász adat).
2. Az adattárban nem jelölik a forrást, még csak olyan szinten sem, hogy melyik település anyakönyvére vonatkozik az index. Tehát, ha a bejegyzésben nem szerepel településnév, akkor nem tudjuk meg, hogy hol keresztelték vagy temették az illető személyt.
3. Nincs képi anyag, tehát ha valamit az indexelő nem tudott vagy nem akart kiolvasni, az nem ellenőrizhető az oldalon.
4. Bár a projekt azt állítja, hogy az akkori népesség 6-10% -át dolgozzák fel (ami 350.000-500.000 személy adatait jelentené), az eddig elérhető adatbázisban kevesebb, mint 100.000 bejegyzés érhető el.
5. A multikulturális Erdély történelmi népességi adattárának a kezelőfelülete csak angolul és románul érhető el.
http://hpdt.ro:4080/tlooks

 

LUCIAN BLAGA KÖZPONTI EGYETEMI KÖNYVTÁR – KOLOZSVÁR

A kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár jelentős digitalizált anyaggal büszkélkedhet. Kultúrtörténeti szempontból a Kéziratok illetve a Régi és ritka könyvek kategóriája lehet érdekes, míg a családkutatókat inkább az Időszaki kiadványok kategória érdekelheti. Bár magyar nyelven is elérhető, az oldal fordítása nem terjed ki minden részletre. Egyszerű- és összetett keresést is végre lehet hajtani az adatbázisokban.
http://dspace.bcucluj.ro/

 

ROMÁN NEMZETI DIGITÁLIS KÖNYVTÁR

Viszonylag kisméretű digitális könyvtár, zömében román vonatkozású kiadványokat tartalmaz, de rábukkanhatunk igazi magyar kultúrtörténeti ritkaságok digitalizált példányaira is (például a Batthyaneum 267 kötetet kitevő kézirat- és ősnyomtatvány gyűjteményére). Ugyanakkor talán érdemes a fényképek között is körülnézni (Szathmáry-gyűjtemény). Nagy hátránya az, hogy az oldalak szövege csak román nyelven érhető el, nem fordították le egyetlen ismert idegen nyelvre sem. Egyszerű keresőfunkcióval rendelkezik.
http://digitool.bibnat.ro:8881/

2017.11.04.

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum