Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 Magyarország
 Ausztria 
 Csehország 
 Horvátország
 Örményország
 Románia 
 Szerbia 
 Szlovákia 
 Ukrajna 
 SZLOVÁKIA    Állami levéltárak   Egyéb kutatóhelyek   Internet 
 INTERNET »   Anyakönyv megtekintés   Egyéb kutatási lehetőségek   Határokon átnyúló archivumok 

Néhány hasznos tudnivalóval szeretném segíteni a felvidéki kutatókat.

1. Általános tudnivaló

Szlovákiában az 1895 előtti egyházi anyakönyvek állami tulajdonban vannak, de gyakorlatilag sok 1895 utáni egyházi anyakönyv is az állami levéltárakban van. Mivel 1945 után már csak igen kevés zsidó hitközség maradt meg, a legtöbb zsidó anyakönyv is állami tulajdonban van. Ezek általában 1940-ig voltak vezetve.
A Mormonok már majdnem az összes szlovákiai állami tulajdonban levő anyakönyvet lefilmeztek és a szlovák levéltárakban a kutatók már ezeket a filmeket kutatják. Az eredeti anyakönyvek már csak a Pozsonyi városi levéltárban kutathatók.

2. Szkennelt anyakönyvek publikálása

Amikor a Mormonok elkezdték publikálni az anyakönyveket a familysearch.org portálon 2010 előtt, felkerültek a netre az 1910 utáni anyakönyvek is. Ezzel a Mormonok megsértették a 100 éves türelmi határidőt, Szlovák állam tiltakozott és a Mormonok levették az anyakönyveket a nettről. Újabb megállapodás szerint a Mormonok csak az 1910 előtti anyakönyveket publikálhatják.

Mit jelent ez gyakorlatilag? Mivel a legtöbb zsidó anyakönyv túllépi az 1910-es évet, ezek nem voltak publikálva. Ugyanúgy nem kerültek fel a más felekezetek 1910-átlépő anyakönyvei. De elég, hogy a filmtekercsen csak egy anyakönyv túllépi az 1910-et, akkor már az egész film nem kerül publikálásra! Azért annyi anyakönyv nem található a neten.

3. Indexelés

Az indexelés még folyamatban van. Érdekes, hogy olyan anyakönyvek is indexelve vannak, amelyek nincsenek publikálva, akkor aztán az ismert 'image not available' szöveg jelenik meg, de van olyan is, hogy megkapjuk a képet is.

Nagy Péter

2013-11-05

         

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum