Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat
 Bibliográfia 
 Fogalomtár 
 Foglalkozások 
 Genetikai vizsgálat 
 Halálokok 
 Hónapok/napok 
 Katonai szótár 
 Mikrofilm (saját)
 Rövidítések 
 Szakirodalom 
 Szoftverek 
 Szótárak: 
  - Horvát 
  - Latin 
  - Német 
  - Szerb 
  - Szlovák 
  - Egyéb szótárak 
 Hasznos tudnivalók 
 Virtual Library 
A házasságkötések eltérő „szezonális” gyakoriságának valószínű okairól
A házasságon kívül született „törvénytelen gyerek” családi nevéről
A lengyel nemességről és családneveiről
Az egyház és az állam szétválasztása
Birtokosok
Honvédelmi rendelkezések
Ki kivel házasodhat?
Nemesi etikai kódex
Nemesség elnyerése – Királyi Könyvek
Nevek eredetéről és történetéről
Nevek helyesírása
Reverzális
Rokonság - hozzátartozó
Szerzetesrendek pasztorációs tevékenysége
Tacitus : Germania
Telekkönyv - Tulajdoni lap - Helyrajzi szám
Válás érvénytelenítése
Vegyes házasság
TELEKKÖNYV - TULAJDONI LAP - HELYRAJZI SZÁM
Nagyjából a következőt kell tudni háttérként:
  1. Magyarországon a Bach-korszakban rendelték el osztrák mintára a telekkönyvek elkészítését. Az ezt megelőző századokban egyes városokban ugyan készültek helyi nyilvántartások, sőt a neoaquistica comissio idején tervezték az ország felmérését és telekkönyvek készítését, de végül ez a munka csak a Bach-korszaban indult el, s mintegy fél évszázadon át tartott.
    Kezdetben településenként két papír alapú dokumentum készült: az ún. felvételi előrajz, mely ölben és négyszögölben tartalmazta a főbb méreteket, továbbá egy német (1867 után magyar) nyelvű telekjegyzőkönyv, melynek A/ lapja tartalmazta azon összes ingatlan hr.számát és nagyságát, mely az adott községben (városban) a telekjegyzőkönyv B/ lapján megjelölt személy tulajdonában állt.
  2. A későbbi évtizedekben a telekjegyzőkönyvek adatai alapján elkészítették a telekkönyvi betéteket, melyek egyébként még mindig változatlan szisztéma szerint tartalmazták az ingatlanokat és a tulajdonosokat. Ekkor készítették el az eredeti felvételi előrajzok alapján most már a pauszpapír-ívekre rászerkesztett, s 1:2880 arányú helyiségtérképeket, melyeken feltüntették a külön hrszámmal ellátott utcákat, sőt az egyes telkekre berajzolták az épületet is.
  3. Az 50-es évek végén Radó Sándor földrajztudós ("Dóra jelenti") sikeresen meggyőzte Kádárt, hogy itt az ideje áttérni a n-ölről a n.méter rendszerére. Az 1960-as években először a nagyobb városokban készítették el az ún. városmérési térképeket 1:1000 méretarányban, s ennek alapján a telekkönyvi betétek A/ lapján a n.öl helyett m2-re írták át a terület nagyságát.
  4. Ezt követően 1972. december 31.-én jelent meg a Magyar Közlönyben a már másnap hatályba is lépett az 1972. évi 31. sz. törvényerejű rendelet, mely megszüntette a telekkönyveket, s bevezette az ingatlan-nyilvántartást.
Egy évtizedes munka kezdődött ekkor. Minden egyes ingatlanról elkészítették az ún. "tulajdoni lap tervezetet", s ezt követően a változásokat ezen a "tervezeten" vezetgették mindaddig, amíg az adott településen az összes hrsz-t így fel nem dolgozták. Amikor egy településen végeztek, akkor a tulajdoni lap tervezetének legutolsó érvényes adataival mindenütt egyszerre megnyitották az új tulajdoni lapokat, s azóta már csak azt vezetik.
Nagyjából ez dióhéjban a hazai telekkönyvezés története.

Beküldő: BalásPista

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum