Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
Jó tudni Anyakönyv Családfa Családkönyv Emlékmű Erdélyi névtár Gudenus Gyászjelentés
Helyreigazítás Helységnévtár Ismert személyek Molnár Névváltoztatás Tablókép Sírkő
 
GYÁSZJELENTÉS-GYŰJTEMÉNY
A családkutatók számára felbecsülhetetlen értéket jelentenek a családi kapcsolatokra vonatkozó információban rendkívül gazdag gyászjelentések.

EGYEDILEG GYŰJTÖTT GYÁSZJELENTÉSEK
Az OSZK gyűjteményében nem szereplő, a kutatók által beküldött gyászjelentések gyűjteménye, kereshető formában.

ORSZÁGOS SZÉCHENYI KÖNYVTÁR - PANDeA (Pannon Digitális Egyesített Archívum) rendszerében vannak gyászjelentés gyűjtemények

FAMILY SEARCH
(Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza) családkutatók honlapja
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Plakát- és Kisnyomtatvány tárában található egy hatalmas gyűjtemény 1840-től 1990-ig terjedő időszakra.
2003. január 31-én létrejött egy megállapodás az OSZK és a Genealogical Society of Utah között a teljes gyűjtemény rendezésére, mikrofilmezésére és digitalizálására. Ennek eredményeként 2008 karácsonyakor a Family Search portálra felkerült a hatalmas adatbázis,
A keresés ebben az állományban először a betűre történik, majd azon belül nevekkel határolt közel ezres tételeket találunk. Az intervallumok között kell becsléssel közelíteni a keresett nevünkhöz.

HATÁRKÖVES KERESÉS
Egy listatársunk és segítői jóvoltából létrejött egy olyan visszakeresési lehetőség a fenti adatbázisból, mely a határköveket a fentieknél lényegesen kisebb egységekben határozta meg. Ezáltal lényegesen gyorsabb visszakeresést biztosít az adatbázisban.
Az adatbázis kiegészült egy új anyaggal, az Unitárius Gyászjelentés Gyűjtemény-nyel. A kereső oldalról egy külön fülről érhető el.

MACSE
A gyászjelentések, különösen a korai időszakban számtalan kiegészítő, a családra vonatkozó adatot tartalmaznak. Ezek hasznosítására - egyéves komoly munka eredményeként - nemcsak a gyászjelentésekben levő halottak, hanem a gyászolók adatait is egy sokoldalúan kereshető adatbázisba dolgoztuk be (sajnos ma még csak kicsiny részét) és ezzel 5-6-szor több személy családi kapcsolatai és adatai válnak sokoldalúan kereshetővé.
Nem mellékesen az idegen nyelvű gyászjelentések adatait magyarul adjuk meg és az adatbázisból egyenesen a keresett gyászjelentést tartalmazó filmre lehet kapcsolni. Ezt a folyamatosan bővülő adatbázist most közkinccsé tesszük.

ERDÉLYI GYÁSZJELENTÉSEK.
Kutatóink figyelmébe ajánljuk a Háromszék napilap gyászjelentőinek gyűjteményét, amely az Erdélyi Genealógiai Társaság honlapján keresztül érhető el. Szintén gazdag magyar vonatkozású anyagot tartalmaz.

2017-10-08

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum