Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
Jó tudni Anyakönyv Családfa Családkönyv Emlékmű Erdélyi névtár Gudenus Gyászjelentés
Helyreigazítás Helységnévtár Molnár Névváltoztatás Tablókép Sírkő
 
GYÁSZJELENTÉS-GYŰJTEMÉNY
A családkutatók számára felbecsülhetetlen értéket jelentenek a családi kapcsolatokra vonatkozó információban rendkívül gazdag gyászjelentések.

FAMILY SEARCH
(Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza) családkutatók honlapja
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Plakát- és Kisnyomtatvány tárában található egy hatalmas gyűjtemény 1840-től 1990-ig terjedő időszakra.
2003. január 31-én létrejött egy megállapodás az OSZK és a Genealogical Society of Utah között a teljes gyűjtemény rendezésére, mikrofilmezésére és digitalizálására. Ennek eredményeként 2008 karácsonyakor a Family Search portálra felkerült a hatalmas adatbázis,
A keresés ebben az állományban először a betűre történik, majd azon belül nevekkel határolt közel ezres tételeket találunk. Az intervallumok között kell becsléssel közelíteni a keresett nevünkhöz.

HATÁRKÖVES KERESÉS
Egy listatársunk és segítői jóvoltából létrejött egy olyan visszakeresési lehetőség a fenti adatbázisból, mely a határköveket a fentieknél lényegesen kisebb egységekben határozta meg. Ezáltal lényegesen gyorsabb visszakeresést biztosít az adatbázisban.
Az adatbázis kiegészült egy új anyaggal, az Unitárius Gyászjelentés Gyűjtemény-nyel. A kereső oldalról egy külön fülről érhető el.

ORSZÁGOS SZÉCHENYI KÖNYVTÁR - PANDeA (Pannon Digitális Egyesített Archívum) rendszerében vannak gyászjelentés gyűjtemények

EGYEDILEG GYŰJTÖTT GYÁSZJELENTÉSEK
Az OSZK gyűjteményében nem szereplő, a kutatók által beküldött gyászjelentések gyűjteménye, kereshető formában.

MACSE
A gyászjelentések, különösen a korai időszakban számtalan kiegészítő, a családra vonatkozó adatot tartalmaznak. Ezek hasznosítására - egyéves komoly munka eredményeként - nemcsak a gyászjelentésekben levő halottak, hanem a gyászolók adatait is egy sokoldalúan kereshető adatbázisba dolgoztuk be (sajnos ma még csak kicsiny részét) és ezzel 5-6-szor több személy családi kapcsolatai és adatai válnak sokoldalúan kereshetővé.
Nem mellékesen az idegen nyelvű gyászjelentések adatait magyarul adjuk meg és az adatbázisból egyenesen a keresett gyászjelentést tartalmazó filmre lehet kapcsolni. Ezt a folyamatosan bővülő adatbázist most közkinccsé tesszük.

ERDÉLYI GYÁSZJELENTÉSEK.
Kutatóink figyelmébe ajánljuk a Háromszék napilap gyászjelentőinek gyűjteményét, amely az Erdélyi Genealógiai Társaság honlapján keresztül érhető el. Szintén gazdag magyar vonatkozású anyagot tartalmaz.

2017-10-08

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester