Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 
 Személyek 
 Családok 
 Események 
 Helytörténet 
 Személyes 
 Tallózó 
 Kutatásról 
Az olaszfalui vérengzésről
A kárpátaljai magyarság helyzete a második világháború után
Egy rábaközi kisközség, Osli ...
Amit nem tud a történetírás
Október 6.
Tegyey Katalin feltámadása
Október 6.
Ötven évvel ezelőtt egy román tannyelvű gimnázium négy tizenhét éves magyar tanulója megfogadta, hogy ezen a napon mindig
fekete nyakkendőt fog viselni. Egy ideig betartották fogadalmukat, majd idővel elkapta őket is az élet zord szele és egyiket erre, a másikat arra fújta. Nem feledkeztek meg fogadalmukról, de az élet fergetegében nem volt mindig alkalmuk ezen a napon a fekete nyakkendőt felkötni. Évek múltán, a véletlen többször is úgy hozta, hogy ezen a napon egymásra találtak az Aradi Vesztőhelyen, mindegyik nyakán fekete nyakkendő kezében, mint a többi zarándoknak is, piros és fehér virágcsokor. Ismét süvített az élet egy nagyot és egyik Kanadában, a másik Magyarországon, a harmadik az örökkévalóságban, a negyedik Németországban eresztett gyökeret.
Egyikük amatőr szinten kutatja a családját. Így akadt rá a bécsi Militär-Zeitung 1849.10.13-i számában egy rövid hírre, amit ma elküldött az életben maradt két osztálytársának.

*(Arad, október 7.) A hadbíróság a felkelésvezetők ellen itt folytatott vizsgálatának halálbüntetésre szóló ítéletét közzétették és tegnap végrehajtották: Schweidel, Kiss, Lázár, Dessewffy puskapor és ólom által - Pöltenberg, Vécsey, Lahner, Török, Leiningen, Damjanich, Aulich, Knesich, Nagy Sándor kötél által lett kivégezve.

Forrás: http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=mil&datum=18491013&seite=4&zoom=2

Beküldő: Dr. Hatvany Csaba

2011-10-06

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum