Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 
 Személyek 
 Családok 
 Események 
 Helytörténet 
 Személyes 
 Tallózó 
 Kutatásról 
Őriznek-e a bécsi levéltárban nemesleveleket?
Uradalmi kasznár
A lengyel nemességről és családneveiről
Szerzetesrendek pasztorációs tevékenysége
Nemesség elnyerése – Királyi Könyvek
Birtokosok
A házasságkötések eltérő „szezonális” gyakoriságának valószínű okairól
Ki kivel házasodhat?
A házasságon kívül született „törvénytelen gyerek” családi nevéről
Rokonság - hozzátartozó
Az egyház és az állam szétválasztása
Tacitus : Germania
Nevek helyesírása
Nevek eredetéről és történetéről
Vegyes házasság
Telekkönyv - Tulajdoni lap - Helyrajzi szám
Nemesség elnyerése – Királyi Könyvek
Nemesség elnyerése – Királyi Könyvek A nemességet – első alkalommal – a diploma (armalis) kiállítását követő egy éven belül ki kellett hirdetni a lakóhely vármegyéjének közgyűlésén. Ha a kedvezményezett ezt elmulasztotta, elvesztette a nemesedés lehetőségét. Elvileg, mert akadnak egy éven túl érvényes első kihirdetések is; ennek biztos megvan a magyarázata.

A kihirdetésnek ellent lehetett mondani, ha a nemességet szabálytalanul szerezték, pl. a jobbágy ura tudta nélkül nyert armálist. Ha az ellentmondás jogos volt, az armálist elkobozták.

Általánosságként azt lehet mondani, hogy a nemesi diplomákat kb. 1690-ig egyáltalán nem vezették be a Királyi Könyvekbe (Libri Regii), csak a főnemesi címeket és a birtokadományokat. Az 1690-1740 között adományozott nemességek egy része már szerepel a Királyi Könyvekben (Libri Regii). Vélhetően, aki fizetett, annak a diplomáját másolták be.

Mária Terézia korától elvileg minden armálist bevezettek, ekkor már kötelezően bemásolták és ennek díját ki kellett fizetni.

A már kiállított diploma szövegét másolták be a Királyi Könyvekbe (Libri Regii) és nem fordítva. Tehát az uralkodó magát a diplomát hagyta jóvá, a Királyi Könyvek (Libri Regii) csak másolat, de hiteles.

Ferenc József korában a nemességadományozásokat már kétszer vezették be. Először, amikor az uralkodó jóváhagyta a felterjesztést, és másodszor, amikor elkészült a diploma. A kettő között nem egyszer évek teltek el.

IV. Károly adományozott jócskán nemességet, de úgy emlékszem, csupán egy-két diplomáját másolták be; ennek a háború volt az oka. Láttam tőle olyan nemeslevelet, amely ki lett ugyan állítva, de a trónfosztás miatt már nem másolták be. Úgy néz ki, az I. világháború alatt tett adományok jó részéből nem is lett nemesi diploma, de ez a kedvezményezettnek nem jelentett hátrányt, a Királyi Könyvekbe (Libri Regii) bejegyzett uralkodói jóváhagyás ugyanúgy jogot eredeztetett. Ferenc József nem egy adománylevelét már Károly alatt állították ki. Kérdés, hogy Károly írta-e alá, vagy lehagyták az uralkodói szignót? Ezt nem tudom, ilyet még nem láttam közelről.

Erdélyben is kb. ez volt a helyzet, de ott talán már a fejedelmek korában is hébe-hóba bemásolták az armálisokat.


Beküldte: : Babcsányi István  2012-02-20

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum