Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS

 

 Gyors tájékozódás
 az oldaltérképről

 

 

Az Egyesületről

 
"A nemzet egyes családokból áll. És alig van egyes család, melynek legalább egy tagja valamely tekintetben az említést ki nem érdemelné. Az ilyenre nézve is pedig érdekes ismerni azon fát, mely azt termette."

Nagy Iván 1857   

Internet vándora, aki honlapunkra tévedtél, ha nyomós ok nélkül tetted, menekülj sebesen, mielőtt késő nem lesz! Mert ha egyszer eléd kerül egy háromszáz éves anyakönyv, a maga tiszteletreméltó történelem-illatával és nehezen kibetűzhető ákombákomaival, olvasni próbálod és lassan kibontakozik lelki szemeid előtt őseid falujának sorsa, bánata és öröme, lakóinak kapcsolatai, egyszer csak ott találod magad ük-ükapád, ükanyád mellett és megsejted: óriási bozontos gyökérzet köt a földhöz, melyen elődeid éltek és haltak. Tartok tőle, hogy ezután egyre erősödő kényszert érzel a kutatásra, amely megrendülést, örömet, izgalmakat és nem utolsó sorban eredményeket hoz számodra.

Külön "katasztrófa", hogy egy családba is bekerülsz, melynek tagjai már olyanok, amilyenné válsz majd: ők a családtörténet-kutatók. Közöttük jelentőségét veszti majd a mindennapok rohanása és a szerzés vágya is új aspektusba kerül: legszívesebben időt szereznél a megkezdett kutatás folytatására és nehezen leled a visszavezető utat a fogyasztói társadalomba.

Komolyra fordítva a szót: megváltozik, új dimenziókba kerül a világról alkotott képed, felfedezed, hogy egy sereg - eddig fontosnak hitt - dolog korántsem annyira jelentős. A múltat és a jelent nem a valamikor tanult, hanem a benned, sajátodként megszülető történelmi távlatból kezded szemlélni. Hátad mögött eleid népes táborával otthonosan helyezkedsz el az idő országútján.

BELÉPÉSI NYILATKOZAT  ÁLLAMI ANYAKÖNYVEK ÉS NÉVVÁLTOZTATÁSOK  EGYHÁZI ANYAKÖNYVEK
GYORSKERESŐ      OLDALTÉRKÉP      TARTALOMJEGYZÉK      ESEMÉNYNAPTÁR
   
 
 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum