Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2020.06.09. Hely- és Családkutatók Napja - Facebook2020-06-15
 
Előadássorozat a magánkezdeményezésű
Hely- és Családkutatók Napján

Helyszín: „MOLNÁR JÓZSEF 115 - MÚLTUNKKAL A JÖVŐNKÉRT” Facebook csoport
Időpont : 2020. június 09. kedd, 08:00-24:00
Előadók: a beszámoló után felsorolva

Beszámoló

   Tartalmas előadások egy teljes napon át.

A járvány miatti elzártság lassan oldódik, de még nem állnak rendelkezésre teljes mértékben a régi lehetőségek. Ebben a helyzetben üdítő színfoltot jelentett a „MOLNÁR JÓZSEF 115 - MÚLTUNKKAL A JÖVŐNKÉRT” nyilvános Facebook csoporton keresztül megtartott program. Az esemény a névadó csengeri helytörténet-kutató születésnapjához kötődött, és rendkívül magas színvonalú, széles skálát felölelő előadássorozatból állt. Előnye, hogy az előadások utólag is megnézhetők a jelzett helyen, de megjelent a Családfakutatás-Szabolcs vármegye és a vele határos vármegyék nevű csoportban is. Felhívnám a figyelmet, hogy az eredetileg meghirdetett programhoz képest az aktuális helyzet miatt történt valamennyi változás, ezért érdemes azoknak is böngészni, akik eredetileg csak egy-egy előadás miatt kapcsolódtak be.

Többen bábáskodtak a még el nem fogadott Hely- és Családtörténeti Nap online megtartásában. Az előadók mellett többek névtelenül vállalt erőfeszítése is hozzájárult a sikerhez, de az igazi motor Nagy István volt, felesége hathatós közreműködésével. A háttérből Kónya Zsuzsanna a maga önzetlen módján segített a technikai problémák megoldásában. Köszönet és tisztelet mindnyájuknak!

A fantasztikus bőség megnehezítette sokak számára, így nekem is a választást. Mibe kapcsolódjak be élőben? Meglehetősen sok előadást sikerült azonnal megtekintenem. Néhányba csak belekóstoltam, de ez a rövid ízelítő is meggyőzött, szép sorjában mindegyiket érdemes megnézni. Ajánlom másoknak is!
Engedtessék meg, hogy kedvcsinálónak megosszam néhány élményemet.

Akik eddig nem vagy csak felületesen ismerték Molnár József munkásságát, a bevezető után több bemutatóból megtudhatták, méltán lett ő az idei esemény névadója. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szűkebb, s tágabb környezetéhez kapcsolódó, sőt egészen havasaljai Oroszhegyig elmenő történelmi, régészeti, helytörténeti, néprajzi előadások mindegyike érdemes az alapos meghallgatásra. Emlékeztetőül néhány: Csenger helytörténete, régészeti kutatások Nagykárolyban, a megye néprajzáról, tirpák bokortanyák, a Munkácsi vár története, stb. Egyet emelnék ki ezen gyöngyszemek közül, amit élőben alaposan végig élveztem: Zoltán-Bolzován Eszter - Nagyecsed hiedelemvilága. Hiedelemalakok a magyar és cigány néphitben. A tartalmán kívül a technikai megoldás is profi volt. A színes, érdekes előadás bizonyára másokat is hasonló gyűjtésekre késztet. Annak idején a mezőtúriakkal a házasságkötési szokásokról írtakat kiegészítettük a vőfélyektől összeszedett történetekkel, rigmusokkal.

Másik nagy csoport az egyes szervezetek bemutatkozása volt. Elnökünk, Reicher Péter bemutatójára: „Miért legyél MACSE tag? Bemutatkozik a Magyar Családtörténet-Kutató Egyesület.” címmel került sor. A megalakulásunk rövid ismertetését a céljaink felsorolása követte (megtekinthető a honlapunkon: https://macse.hu/society/alapszabaly.php?id=a), majd az elnökség által összeállított „Küldetés és Értékrend” főbb gondolatai. Talán még a saját tagságunkat is meglepte az egyesületünk partnereinek felsorolása, az idők során 16 szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást. Fotókkal illusztrált bemutató következett az egyesületünk életéből, benne az Év Kutatóhelye díjátadások, Szakmai klub, BB21, a 2017-es szolnoki konferencián egyesületünk társszervező volt, Matricula, „Mi terem a családfán?” országjáró előadások, TIT-MACSE közös előadássorozat és végül a napjainkban is zajló online oktatás (webinárium). Ízelítőt kaptunk az igen gazdag tartalommal rendelkező honlapunk szerkezetéről, melynek teljes kínálatát kevesen ismerik, pedig érdemes nem csak az adattárakat felkeresni. Remélhetőleg ehhez kedvet adott az elnöki beszámoló.

Az általam megnézett további előadásokról csak néhány mondatot írnék, mindenkit arra bíztatva, hogy szemezgessen a számára legérdekesebbek között! Hasznos, tartalmas időtöltésben lesz részük. Az MNL SzSzB Megyei Levéltár igazgató asszonyának szavai – a végén egy bemutató kisfilmmel kísérve – bevezettek minket a levéltár történetébe, az ott lévő dokumentumok és azok kutatási lehetőségeinek tárházába. Sokunknak, főleg a német ősökkel rendelkezőknek jelentett örömet, hogy a felmerült technikai problémák elhárítását követően délután mégis megláthattuk a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének (AKuFF) dr. Pencz Kornél elnök általi prezentációját. A háborúk által majd minden család érintett, így a hadisírgondozók munkájáról, eredményiről elhangzottak bizonyára közérdeklődésre tarthatnak számot. Személyes ismerősöm, Budai László könyvtárigazgató a „Várpalotaiságról” tartott előadást. Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, egyúttal a MACSE alelnöke a tőle megszokott korrekt, alapos előadásában ismertette a kutatási lehetőségeket a kalocsai levéltárban. Kiemelt szerepet kapott mindhárom klub (Mezőtúr, Szolnok, Gyula) bemutatásánál a helytörténet és családtörténet kapcsolata. Konkrét családkutatási eredményeket többen bemutattak (sváb ősök, egy családi legenda, Fazakas családi találkozók).
Még hosszú idő kell, hogy megnézzek minden bemutatót, elnézést azoktól az előadóktól, akiket még röviden sem említettem meg!

  Beküldő: Ari Ilona

A program:

08:00-08:15 Köszöntő a nyíregyházi családkutató csoport és annak céljainak bemutatása
Előadó: Nagy István az esemény fő szervezője, családkutató

08:20-08:40 Molnár József Csenger tudósának bemutatása
Előadó: Fábián László Csenger Helytörténeti Gyűjtemény alapítója és nyugalmazott szakmai vezetője

08:45-09:15 Csenger Város helytörténete
Előadó: Szabó János a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője

09:25-10:10 Nagyecsed hiedelemvilága - hiedelem alakok a magyar és cigány néphitben
Előadó: Zoltán-Borzován Eszter néprajzkutató

10:20-11:05 Miért legyél MACSE tag? A MACSE tevékenységének, céljainak bemutatása.
Előadó: Reicher Péter a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület elnöke (MACSE - az esemény társszervezője)

11:15-11:45 Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének az AKuFF tevékenységének, céljainak bemutatása
Előadó: Dr Pencz Kornél az AKuFF elnöke

11:55-12:15 MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár, Nyíregyháza
A levéltár a titkok tára? Virtuális látogatás az MNL SZSZBML-ben.
Előadó: Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgató asszony

12:20-13:00 HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó
Hadisírgondozók munkájának, céljaiknak megismertetése, hogyan kapcsolódik össze a hadisírgondozás a családkutatással
Előadó: Maruzs Roland alezredes, osztályvezető

13:10-13:45 Szabolcs, Szatmár és Bereg megyék néprajzi képe és lakóinak társadalmi, vallási rétegződése a 18-19. században
Előadó: Dr. Páll István (PhD) etnográfus, a Sóstói Múzeumfalu nyugalmazott igazgatója

13:55-14:35 Szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Családkutatók Klubja és a Mezőtúri Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület Családkutató tagozata
Eredményeik bemutatása: 1. miért népszerű a családtörténet kutatás, 2. honnan-hová jutottunk - két Jász-Nagykun-Szolnok megyei csapat eredményei.
Előadó: Ari Ilona családkutató, a klub és a tagozat vezetője

14:45-15:20 A „szekeresség” szerepe egy havasaljai falu, Oroszhegy életében. Az árucsere e formája milyen gazdasági, társadalmi és kulturális funkciót töltött be a falu életében
Előadó: Kovács Melánia néprajzkutató

15:25-16:05 Helytörténet és Családtörténet kapcsolata a régi gyulai sírköveken, síremlékeken
Előadó: Gyevnár Erika család- és helytörténeti kutató, a Nobilitas Anno Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Békés Megyei Családfakutató Klub vezetője

16:15-16:50 „Várpalotaiság” avagy a helyi identitás erősítése családfakutatással
Előadó: Budai László Várpalota Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője

16:55-17:20 „Nagyapám igazította a király fejére a koronát" - egyéb források, családi legendák igazolása
Előadó: Skoumal Krisztián családkutató - Elmaradt, helyette az eredeti időpontban (11:15-11:45) technikai nehézségek miatt dr. Pencz Kornél AKuFF került.

17:25-17:55 Család- és helytörténeti kutatási lehetőségek a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban (KFL) - Matricula-Historia-online.
Előadó: Dr. Lakatos Andor (PhD) a Kalocsai Főegyházmegyei Levétár levéltár-vezetője

18:05 -18:55 Fazakas családi találkozók Marosvásárhelytől Szegedig
Előadó: Fazakas Sándor János családkutató

19:00-19:35 A Munkácsi vár története
Előadó: vitéz Báthory Cubik László történész

19:45-20:15 Nemzetiségi, felekezeti sokszínűség és családfakutatás
Előadó: Mlecsenkov László történész-családfakutató a Profi Családfa képviseletében

20:25-20:45 Az egykori Bobáld falu története és hogyan lettek lakói a Károlyi család testőrsége
Előadó: Dr. Hágó Attila Nándor a Nagykárolyi Városi Múzeum Osztályvezetője

20:55-21:25 Sváb őseim nyomában
Előadó: Kónya Zsuzsanna család- és helytörténetkutató

21:30-22:00 Egy családi legenda nyomában
Előadó: Dr. Hatvany Béla Csaba

22:05-22:50 Nemzetségkutatás még az anyakönyvezés előtti időkből Udvarhelyszéken
Előadó: Mihály Tibor nemzetség avagy származástan-családtörténet kutató

22:55-23:25 A Zékány család
Előadó: Szigetiné Zékány Ilona család- és helytörténetkutató - Elmaradt!

23:30-00:00 Tirpák ősök a nyíregyházi bokortanyák világában és a Szikszói ősök nyomában
Előadó: Hrestyák Rudolf család- és helytörténetkutató

- JS -

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum