Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2024.04.17. Bocsor László-díj átadása - Beszámoló -2024-07-23

BESZÁMOLÓ

Bocsor László-díj átadása

Időpont: 2024. április 17. 10:00

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára

 

Köszöntőt mondott dr. Haraszty Viktor, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese. Felidézte 30 évvel ezelőtti hollandiai élményeit az ottani amatőr családtörténet-kutatók szerepéről, az adatbázisok építésben végzett önkéntes munkájáról. Azóta itthon is sokat léptünk előre ezen a területen. A jogszabályváltozással lerövidített adatvédelmi idök lehetőséget adnak, hogy ezt a közös munkát tovább folytathassuk.

A továbbiakban Zotter Ferenc elmondta, hogy a mai ünnepi esemény célja elismerésben részesíteni az Egyesületünk adatbázisainak bővítésében kiemelkedő munkát végzőket. Ma a MACSE anyakönyvi adatbázisa már jóval több, mint 30 millió nevet tartalmaz. Ne csak az anyakönyvekre gondoljunk, hanem az emlékművek, névváltoztatások (önmagában 160 ezer név), tablók, sírkövek, családfák adatbázisát is meg kell említeni.
Az indexelés során sokat lehet tanulni: fejleszteni lehet a régi kézírások kiolvasásának készségét, meg tudjuk fejteni a latin nyelvű szövegeket, vagy akár a kurrentschrifttel írott anyakönyvek tartalmát.

Az emlékművek adatbázisáról Cs. Nagy Ádám beszélt, aki nemcsak projektvezetője ennek a munkának, hanem maga is sok adatot dolgozott fel. Ebben a gyűjteményben mintegy 6 ezer emlékmű, azokon 300 ezer feldolgozott név van. Ennek 86 %-a I. és II. világháborús, de megtalálhatók 1956-os és holokauszt emlékművek is. Csak az elmúlt évben 25 ezer névvel gyarapodott az gyűjtemény, ennek fele Lovász Ferencné érdeme.

Ezután került sor a díjátadóra. Ari Ilona üdvözlő szavai után méltatta az egyesület adatbázisainak szerepét.
A köszönetmondás az adatbázist bővítését végzők felé korábban is gyakorlat volt. Tavaly ünnepélyes keretek között a Bécsi kapu téren, az MNL gyönyörű Lovagtermében köszöntöttük azokat, akik legtöbbet tettek az adatbázis bővítéséért. Idén nagy örömünkre itt lehetünk másik legfontosabb partnerünknél és hallhattuk főigazgató-helyettes úr köszöntőjét. A jövőben a két helyszínen évente váltva tervezzük ezt az eseményt.

A Bocsor László-díjat a korábbi Év indexelője-díj helyett alapította egyesületünk az adatbázisaink bővítésében kiemelkedő munkát végző önkénteseknek. Idén a polgári anyakönyvek indexelésében hosszú évek óta folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtó RUDAS György kapta ezt az elismerést. Gratulálunk neki és reméljük változatlan szorgalommal építi az adatbázisunkat!

Ez alkalommal is köszöntjük az előző évben legnagyobb teljesítményt nyújtó feldolgozókat. Ők azok, akik kivétel nélkül már évek óta megszállottként végzik munkájukat, ezzel segítve a családtörténet kutatókat.

Külön elismerésben és jutalomban részesültek:

  • a polgári és egyházi anyakönyvek indexelői közül: Balláné Fazekas Ilona, Gősiné Greguss Anna,
    Hegedűs Eta, Heidt Judit, Karsai Balázs, Kósa Péter, Kottra Ferenc, Kovács Zoltán, Hegedűs Eta,
    Nagyné Szlovák Teréz, Négyesi György, Salla György,
  • a hősi emlékművek indexelői: Cs. Nagy Ádám (úgy is mint projektvezető), továbbá Lovász Ferencné,
    Németh József.

Az ünnepi eseményről készült felvétel megtekinthető a BFL Youtube csatornáján, a 24:10 perctől kezdődően:
https://www.youtube.com/watch?v=TtNKac4ZtJI

Beküldő: Ari Ilona

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum