Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2023.02.27. MNL-MACSE önkéntes munka2023-03-07

Önkéntes munka a levéltári és családtörténeti kutatásokban
közös rendezvény

Helyszín: 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.
MNL Országos Levéltára, Lovagterem.

Időpont: 2023. február 27. hétfő, 10:00-12:00.

 

Beszámoló

A 300 éves Magyar Nemzeti Levéltár 100 éves főépülete adott otthont a közös szervezésben létrejött ünnepélyes eseménynek.

A résztvevőket dr. Germuska Pál főigazgató-helyettes köszöntötte. Elmondta, hogy az MNL keretén belül családtörténeti kutatóközpont alakult, mely az utóbbi időkig finanszírozási és egyéb nehézségek miatt nem tudott teljes erőbedobással működni. Ma azonban a MACSE és a levéltár is előre tekint, szorosabbá fűzik a kapcsolatukat. Korábban már okiratban fektették le az együttes munkát, közös rendezvények, szolgáltatások segítik a profi és amatőr családfakutatók tevékenységét. A Mathias Corvinus Collegiummal is alakulófélben van az együttműködés, ahol levéltáros kollégák fognak előadásokat tartani fiataloknak. Érezhetően egyre nagyobb az érdeklődés minden korosztályban múltunk megismerése iránt, ezért is tartja fontosnak a levéltár, hogy szoros kapcsolatot ápoljon az egyesületekkel, és kiaknázza az együttműködésből származó előnyöket. 

Dr. Szatucsek Zoltán az MNL Informatikai és Innovációs igazgatója az utóbbi évek két közös önkéntes munkáját említette. Az 1828. évi országos összeírás adatbázisa 2022 szeptembere óta érhető el a levéltár honlapján. Erre a felhívásra olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az első meghirdetett napon 100 önkéntes jelentkezett. A következő megoldandó feladat a Magyar Királyi Belügyminisztérium Állambiztonsági kartotékrendszere, azaz a Csendőrkarton adatbázis kutathatóvá tétele volt. A kb. 70 ezer karton, amit elektronikusan visszaszolgáltatott Oroszország, jó tíz éve „porosodott” a levéltár szerverein. Az önkéntesek 2 hónap alatt elvégezték a 4 hónapra tervezett munkát. Idén tavasszal vagy nyár elején már elérhető és kutatható lesz, köszönhetően a levéltári dolgozók jelenleg is folyó munkájának. 

Zotter Ferenc MACSE elnökségi tag előadásának címe: Adatbázisok egyesületünk életében.
   Örömét fejezte ki, hogy egyre többen dolgoznak önkéntesként akár a MACSE berkein belül, vagy azon kívül is. Elsőként néhány nevet említett. Hunyady László egyesületünk egyik alapítója, aki a mai napig aktív tagunk. Bocsor László találta ki, hogy legyen saját indexelt adatbázisunk, és ehhez dr. Hatvany Csaba biztosítja többek között a stabil informatikai hátteret. Hirschler András 500.000 feldolgozott adattal segítette eddig a családkutatókat.
   Megtudtuk, hogy a MACSE jelenleg polgári anyakönyvekből 6.700.000, egyházi anyakönyvekből 1.200.000 rekorddal rendelkezik. Egyéb adatbázisaink és gyűjteményeink: emlékművek, erdélyi névtár, gyászjelentések, molnárok, névváltoztatások, tablók, sírkövek (16.000 kép). Reményét fejezte ki, hogy lesz még lehetőség a levéltárral közös feladatokra, mint például a legutóbbi Csendőrkartonok indexelése, amit ő személy szerint nagyon élvezett és érdekesnek, hasznosnak tart. 

Végül, de nem utolsó sorban Ari Ilona, a MACSE elnöke köszöntötte a legszorgalmasabb indexelőket. Először is köszönetet mondott a levéltárnak a csodás környezetet adó terem biztosításáért, és a gördülékeny szakmai együttműködésért.
   Kiemelte, hogy a MACSE egyik alapcélja a családkutatók segítése. Az egyesületben a kezdetektől, immár 12. éve folyik az adatok gyűjtése és kezelése. Általánosan elmondható, hogy a családfakutatók segítőkész, türelmes emberek. Köszönet illeti őket önzetlen munkájukért, amit nem csak az önkéntes munka fémjelez, hanem a tagok egymást segítése is: legyen az bármilyen egyszerű vagy bonyolultabb kérdés. Kiemelendő, hogy tavaly az egyesületben 83 fő indexelt 10.000 feletti adatsort, 16 fő pedig 100.000 sor felett. Szép eredmények. Van olyan szerény, kiválóan teljesített önkéntes kutató, aki kifejezetten nem szeretné, hogy neve megjelenjen az önkéntesek között. Ari Ilona ezután oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazta a kiemelkedő teljesítményeket.

Kovács Zoltán a 2022-ben végzett feldolgozó munkája alapján kiérdemelte az „Év indexelője” címet.
A további tíz díjazott, akik az elmúlt évben jelentősen hozzájárultak az egyesület adatbázisainak bővítéséhez:
Salla György, dr. Sziliné Konta Ágnes, Magyari Klára, Rudas György, Liptay Péter Pál,
Kottra Ferenc, Karsai Balázs, Huber Csabáné, Páli István, Kósa Péter.

Gratulálunk nekik, minden elismerésünk az övék!

Az elnökasszony további lelkes és kitartó munkát kívánt minden díjazottnak és családfakutatónak. 

Beküldő: Kolosiné Lóczi Anikó
Fotók: Villányi Mariann

Az eseményen készült videofelvétel megtekinthető a Médiatárban:
https://macse.hu/media/index.php?f=showmedia&showdir=3411
  -JS-

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum