Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2022.09.24. MACSE műhely-konferencia – Budapest BFL2022-11-05

Beszámoló

MACSE őszi műhely-konferencia

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára 1139 Budapest, Teve u. 3-5.

Időpont: 2022. szeptember 24. szombat, 10:00-15:00

 

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület és Budapest Főváros Levéltára
közös őszi műhely-konferenciája

A MACSE elnöke, Ari Ilona köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a műhely-konferenciát. A délelőtti program keretében három előadást hallgathattunk meg:

- Online beiratkozás és iratkérés a közlevéltárakban címmel Mautner Zoltán levéltár-pedagógus, BFL levéltáros előadásában ismerhettük meg a folyamatokat. Az egyes lépéseket végigkövetve, a honlapok megnyitásával tette érthetővé a kutatás lépéseit a beiratkozástól kezdve.

- Jogszolgáltatási források kutatási lehetőségei témában Málik Zoltán BFL levéltárostól alapos áttekintést kaptunk a közjegyzői, ügyvédi, büntetés-végrehajtási, bírósági, rendőrségi iratok kutatási lehetőségeiről és ezek alkalmazásáról, mint családtörténet-kutatást kiegészítő forrásokról. Bemutatta a Hungaricana Közgyűjteményi portál gyakorlati alkalmazását példákon keresztül, ami nagyon hasznos lehet egy kutatás elkezdéséhez.

- E-kutatás az egyházi levéltárakban - tartalmak, új lehetőségek címmel a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár levéltárvezetője és a MACSE elnökhelyettese, Lakatos Andor kitűnő összefoglalást és értékelést adott a különböző egyházak és más szolgáltatók által nyújtott online kutatási lehetőségekről. A jelenleg elkülönülő keresési lehetőségek jövőbeli közös céljait üdvözölni tudjuk, ami megkönnyítheti a kutatók munkáját.

A délután folyamán család- és helytörténeti kiadványokat ismertünk meg. Vehettünk dedikált példányokat és konzultálhattunk a szerzőkkel és az előadókkal.

Pálinkás Szilvia: Genomba zárt örökség – a szerzővel folytatott párbeszéddel színesítve Végső István történész, a Clio Intézet munkatársa ismertette.

Szücs János: Fejezetek Bokod történetéből – a település múltjáról összegyűjtött anyagait könyvbe rendező Szücs János maga mutatta be kiadványát.

Szabó Éva – Takács Zsuzsanna: "Félreeső völgy ölében" Vál rövid története képekben – a szerzőpáros képekkel illusztrálta Vál történetét.

A Jászkunság évkönyv, a Régi mesterszállási családok. Képek-sorsok 1-2. és Régi mesterszállási történetek kiadványok ismertetését Kovács János vállalta. (Utóbbiak szerkesztői: Farkas Imre, K. Farkas Dóra, Kovács János).

12–15 óra között helyszíni kutatásra is volt lehetőség a MACSE adatbázisaiban és az egyesület számára hozzáférhető internetes kutatói szolgáltatásokban a kihelyezett számítógépeken. Összességében egy nagyon hasznos és informatív, színvonalas műhely-konferencián vehettünk részt. Köszönet a szervezőknek!

Beküldő: Vörös-Ujváry Hajnalka
Fotók: Villányi Mariann

 

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum