Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2022.08.18. MACSE Szakmai utak - Kaposvár2022-08-23

   MACSE Szakmai utak

A MACSE Somogyi családtörténet-kutató csoportjának rendezvénye:

Kaposvári kirándulás

Időpont: 2022. augusztus 18. csütörtök, 10:00-17:00.

 

Beszámoló

A Somogyiak Baráti körével közös rendezvényre a megyében élők mellett többen eljöttek a fővárosból, Veszprémből, Székesfehérvárról és Pécsről is a gyökereiket itt kereső családtörténet-kutatók.

A program városnézéssel a vasútállomástól indult. Megcsodálhattuk a felújított Csiky Gergely Színházat, majd idegenvezetőnk beavatott minket a kaposvári közlekedés különlegességeibe: elmesélte hogyan oldották meg a várost szinte kettészelő vasútvonal okozta nehézségeket. A Teleki utca nevezetességeit követően a Kossuth téren Magyarország egyik legnagyobb templomában, a megszépült Nagyboldogasszony-székesegyházban gyönyörködtünk, miközben hallgattuk a szakavatott ismertetést. Szó esett a korábban itt levő épületekről, a mostani templom építéséről, az itt található műtárgyakról. A főtér másik nevezetessége a Városháza: harangjáték, sárkányos vízköpők, szecessziós üvegmozaikok, Gugyuló Jézus-szobor, a díszterem üvegablakai és faburkolata - mindezek megtekintése után még a Dorottya-ház történetével is megismerkedtünk.
   A Trattoria étteremben az előzetesen megrendelt finom menü gyors kiszolgálása lehetővé tette, hogy tartsuk a programunk szoros időbeosztását.

Délután az MNL Somogy Megyei Levéltárában Polgár Tamás igazgató fogadta a 29 fős csoportot. A „Tapsonytól Kaposvárig” című összeállítás vetítésével megismerhettük a levéltár történetét.
A kutatók érdeklődését leginkább szolgáló dokumentumok között az igazgató úr megemlítette a közjegyzői iratokat, az 1904-től kezdődő kivándorlási útlevélkérő adatlapokat, amelyek egy részéhez fénykép is tartozik, továbbá a tanári minősítő kartonokat.
  A folytatásban a Somogyi családtörténet-kutató csoport céljáról, a csatlakozási lehetőségekről hallhattak a résztvevők, amely élénk érdeklődést váltott ki: e témában a beszélgetések folytatódtak a levéltár munkatársai által számunkra összeállított kis kiállítás megtekintése, majd a raktárlátogatás közben is.

Tartalmas, szép napot töltöttünk Kaposváron.

  Beküldő: Ari Ilona
  Fotók: Németh Julianna

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum