Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2022.05.05. Az „Év Kutatóhelye” díj átadása - Veszprém2022-05-05
 
Az „Év Kutatóhelye” díj 2020 átadása
Beszámoló

 
Helyszín: MNL Veszprém Megyei Levéltára,
Díszterem
8200 Veszprém, Török Ignácz utca 1.
Időpont: 2022. május 5. csütörtök
 

Elismerésünk jeléül 2

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület ünnepélyes díjátadójának idén Budapest Főváros Levéltára adott otthont. Az eseményt egyesületünk koordinátora Villányi Mariann vezette fel és dr. Kenyeres István a házigazda BFL főigazgatója nyitotta meg.

A tavalyi évről elmaradt díjátadóra egy jeles esemény, az I. Veszprémi Levéltári Nap - Újra felfedezett források címet viselő konferencia keretében került sor. A rendezvényt Boross István a levéltár igazgatója nyitotta meg (bal oldali kép), majd Porga Gyula Veszprém város polgármestere üdvözlő szavait hallhatták a jelenlévők.

A MACSE Év Kutatóhelye díj 2020 belföldi kategóriájának nyertese a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára volt. A díj átadása a járványhelyzet miatt nem valósult meg, így örömömre én adhattam át az elismerést ennek a családtörténet-kutatók között igen jó hírnévnek örvendő intézménynek. Mutatja elkötelezettségüket, a kutatókkal való személyes jó kapcsolatukat, hogy 2016-ban külön köszöntötték az egyik legszorgalmasabb kutatójuk 1000. látogatását.

A MACSE rövid bemutatása és a díj általános ismertetése után a levéltárra beérkezett laudációkból következtek részletek, mint például: „A segítségnyújtáson túl előadásokat szerveznek, fórumokat tartanak, melyekkel segítik akár a kezdő, akár a rutinos tapasztalt családfakutatók munkáját.” Elismerően írt a Veszprém megyei nemzetőrök kutatója is. Ha a munkatársak helytörténeti munkája úgy kívánja, maguk kezdeményezik a kapcsolatfelvételt a vélhetően gazdag forrásanyaggal rendelkező felekkel. Így „fertőzték” meg és vált lelkes kutatóvá az egyik nemzetőr-leszármazott is, aki aztán összegyűjtötte a családja balatonfőkajári múltját.

A díjátadó Karika Tímea elismerésével folytatódott. A levéltár munkatársa Veszprém I. világháborús veszteségeit kutatva szerkesztette kötetbe az Összetört emlékezet című munkáját, mellyel az Év Levéltári Kiadványa díj II. helyezését érte el.

A rendezvény második részében magas színvonalú előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. Az eseményről a Veszprém TV Híradás című műsorában is beszámolt: veszpremtv.hu

Beküldő: Ari Ilona
Fotók:
1. kép Villányi Mariann
2. kép Domján Attila, forrás: vehir.hu

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum