Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2022.03.29. Az „Év Kutatóhelye” díj átadása - Budapest2022-04-04
 
Az „Év Kutatóhelye” díj átadása
Beszámoló

 
Helyszín: Budapest Főváros Levéltára,
Gárdonyi Albert terem
1139 Budapest, Teve utca 3-5.
Időpont: 2022. március 29. kedd, 15:00
 

Elismerésünk jeléül

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület ünnepélyes díjátadójának idén Budapest Főváros Levéltára adott otthont. Az eseményt egyesületünk koordinátora Villányi Mariann vezette fel és dr. Kenyeres István a házigazda BFL főigazgatója nyitotta meg.

A Főpolgármesteri Hivatal Kulturális Főosztályának vezetője, dr. Bor Judit köszöntötte a résztvevőket és tolmácsolta Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elismerését a díjazottaknak. Fontosnak és példamutatónak tartja a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület tevékenységét, amely a családok egyéni történetén keresztül hozzájárul országunk történelmének megismeréséhez.

Ari Ilona a MACSE elnöke ismertette az egyesület tevékenységét. Bejelentette, taglétszámunk meghaladta az 1900 főt. Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány időszakában főleg a webinárium előadások voltak jellemzők. Az Év Kutatóhelye elismerést a kutatók javaslatai alapján ítéli oda a vezetőség. Ez azoknak a kutatási lehetőségeknek az erkölcsi díjazását jelenti, ahol kutatóinkat szívesen fogadják és támogatást kapnak személyesen vagy az interneten, ahol az elérhető iratok vagy digitalizált adatbázisok segítségével eredményesek lehetnek.

A nehézkes külföldi utazások miatt csak két kategória került kiosztásra. A díjazottak 2021-ben:
- belföldi kategóriában Budapest Főváros Levéltára (BFL),
- internetes kategóriában az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT).
Mind a BFL, mind az ADT már másodízben kapta meg az elismerést.

Múlt évben elmaradt a 2020-as díjak átadása. A Pécsi Egyházmegyei Levéltár elektronikus adatbázisa is ezen alkalommal vehette át az oklevelét. A tavalyi belföldi kategória győztese, az MNL Veszprém Megyei Levéltára pedig saját rendezvényt szervez, hogy az elismerés átvételét még ünnepélyesebbé tegye.

Németh József a díj ötletgazdája és témafelelőse ismertette a szavazatokhoz fűzött ajánlásokat, méltatta a jutalmazottakat. Többek között kiemelte a többségünk által ismert népszerű kutatótársunk indoklását név nélkül, de kilétét sejtetve elárulta, hogy a sakkozókat kutatja. Ő nyugdíjazása után azzal kereste fel Budapest Főváros Levéltárát, hogy „életének hátralévő részét itt szeretné tölteni”. Ez 10 évvel ezelőtt történt és azóta is töretlenül segítik ottani kutatásait.

A díjazottak az oklevelek átvétele után megköszönték az elismerést és néhány mondatban bemutatták tevékenységüket.

Dr. Kenyeres István BFL főigazgató véleménye szerint nagy a jelentősége annak, hogy egyesületünk évről évre jelzést ad a szakmának, elismeri és ösztönzi a levéltárosok tevékenységét. Korábban a levéltárakba csak a tudományos kutatók jártak, napjainkban a látogatók 86%-a család- illetve helytörténet-kutató.

Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. vezetője ismertette fejlődésüket a megalakulástól napjainkig. Jelenleg 37 millió 864 ezer oldalon kutathatunk tudományos és szakfolyóiratokban, heti és napilapokban, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények között. A következő célkitűzésük a határon túli és az emigráns újságok begyűjtése és digitalizálása.

A Pécsi Egyházmegyei Levéltárat Damásdi Zoltán levéltáros képviselte. Tájékoztatása szerint 2015-ben fejezték be az anyakönyvek digitalizálását. Interneten kutathatók az egyházmegyei iskolai iratok, bizonyítványok is, mintegy 10 ezer fotó a plébániákról.

Az esemény keretében a MACSE és Budapest Főváros Levéltára, illetve a MACSE és az Arcanum Adatbázis Kft. közti együttműködési megállapodásokat a szervezetek képviselői aláírásukkal látták el.

Beküldő: Szűcs János, MACSE
Fotók eredetije: http://mlp.archivportal.hu/hu/blog/atadtak-az-ev-kutatohelye-dijakat/

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum