Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2020.02.28. Év kutatóhelye 2019 - díjkiosztó Székesfehérváron2020-02-28
 
ÉV KUTATÓHELYE 2019
díjkiosztó ünnepség
 
Helyszín: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.
Időpont: 2020. február 28. péntek, 15:00
 

Beszámoló

Díjátadás Székesfehérváron

Ünnepi esemény színhelye volt 2020. február 28-án Székesfehérváron az egyházmegye Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Imre terme. Itt került sor a MACSE „Év Kutatóhelye 2019” díjának átadására.

Reicher Péter elnökünk köszöntőjében ismertette az egyesület célját, rövid történetét és méltatta a díjazottakat.
„A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület 2011-ben alakult. Célunk, hogy összefogjuk a családfakutatókat, akik egymást is segíthetik a felmenőik keresése során. Magyarországon nem annyira egyszerű a családfakutatás, mint azt gondolnánk: az elmúlt időkben nem tartozott a támogatott hobbik közé. A korábbi évtizedek, sőt évszázadok folyamán pedig számtalan olyan esemény következett be – például Trianon, török fennhatóság, tatárjárás –, melyek során rengeteg adat, oklevél, születési anyakönyv elpusztult vagy szétszóródott, ezért külföldre kell utazni.
A 21. században jelentősen megkönnyítik a kutatást az internetes adatbázisok, amelyeknek köszönhetően kevesebbet kell utazni, sok esetben otthonról, kényelmesen keresgélhetünk az adatok között. Ám nem minden érhető el digitálisan, a levéltárazás ma sem kerülhető el.”

Egyesületünk tagsága minden évben szavaz az elismerésről. A kategóriák idei jutalmazottai:

  • Belföld - Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár (Mózessy Gergely levéltárvezető)
  • Külföld - Történelmi Levéltár, Zombor (Borislava Ristivojević igazgató)
  • Online - Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár e-kutatása (Dr. Lakatos Andor levéltárvezető).

Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: az elismerés pontos visszajelzése annak is, hogy a kutatással foglalkozó intézmények struktúrája milyen fontos a mai világban, a jelenben és a jövőben. Ha valahol, akkor ez egy ezeréves városban, Székesfehérváron különösen fontos!

Spányi Antal megyés püspök a családtörténet-kutatás jelentőségéről szólt: „A genealógia iránt az Egyház mindig is különös tisztelettel viseltetett. Már az Újszövetségi Szentírás első lapjain is egy nemzetségtábla olvasható – Máté evangélista Jézus leszármazási tábláját közli. A polgári anyakönyvezés 1895-ös megszületése előtt a családtörténetre vonatkozó legfontosabb források Magyarországon a vallási közösségekben keletkeztek. … Magam nagy tisztelettel viseltetek mindenki iránt, aki tisztában akar lenni őseivel, aki ismerni és őrizni akarja a hagyományokat. … A gyökereket keresőket ezért megértéssel és örömmel látjuk. S külön is köszönjük, hogy nem csak kutatóként adatokért – hanem elismerésükkel, köszönetükkel is eljönnek hozzánk.” - emelte ki ünnepi köszöntőjében.

MACSE tagok is méltatták a díjazottakat: Ari Ilona a szolnoki és a mezőtúri családfakutató klub vezetője, Soós Ferenc, valamint Kupi László helytörténet-kutató, aki Kápolnásnyék alpolgármestere.

A szavazást Németh József koordinálta, a díjátadás szervezését és a médiaelőkészítést Rajeczky Zsuzsanna végezte. A rendezvényen 80 fő vett részt. Köztük volt az Egyházi Levéltárak Egyesületének elnöke Koltay András és szervezetük több tagja is. Az eseményről számos média tudósított: TV5, Fehérvár TV, egyházi, helyi és megyei újságok valamint azok online kiadásai.

A díjátadás alkalmával látogatást tehettünk a Püspöki Palotában, ahol Mózessy Gergely levéltárvezető fogadta 32 fős csapatunkat és ismertette az épület történetét. A Fekete Sas Patikamúzeumban szakképzett levéltáros-muzeológus mutatta be a több évszázados gyógyszertár eszközeit és történelmi értékeit érdeklődő tagtársaink számára.

Beküdő: Szücs János

Fotó: Szabó Rita és Szamák György

A helyszínen készült képek megtekinthetők a MACSE Facebook-oldalán és természetesen megtalálhatók a Médiatárban is.

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum