Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 
2019.04.13. Látogatás a jubiláló mezőtúri családkutatóknál2019-04-13
 
A MACSE Szakma utak első rendezvénye:
Látogatás a jubiláló mezőtúri családkutatóknál
 
Helyszín:Mezőtúr
Időpont: 2019. április. 13. szombat, 10:00-17:30
 

Beszámoló

A Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület (BFHE) Családkutató Tagozata közös ünneplésre hívta a MACSE tagjait. A rendezvény egyben az egyesület Oktatási munkacsoportja által összeállított Tudástárban szereplő szakmai utak első eseménye is volt. A látogatás keretében lehetőség nyílt Mezőtúr néhány nevezetességének megtekintése mellett az ismerkedésre és a mindannyiunkat érintő témák, mint az anyakönyvi kutatás és az egyéb források során összegyűlt tapasztalatok összegzésére, megbeszélésére.

Az eseményre 2019. április 13-án került sor, amelyre az ország több helységéből érkeztek résztvevők (Algyő, Budapest, Kecskemét, Szarvas, Szolnok, Tiszaföldvár, Törökszentmiklós).

Vendéglátóink gazdag programot állítottak össze. Első utunk a Túri Fazekas Múzeumba vezetett, ahol Pusztai Zsolt igazgató és egyben a BFHE elnökhelyettese fogadott minket. Rövid összefoglalót hallhattunk Mezőtúr és a múzeum történetéből. Elsőként Kabai László karcagi fotóművész kiállítását láthattuk, melynek címe: A nagykunsági puszta a 21. században. Majd az állandó kiállítást tekinthettük meg, ahol a mezőtúri fazekasságról és a gyűjteményről kaptunk szakavatott tájékoztatást.

A következő program a Közösségi Házban várt ránk, ahol a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár munkatársa, Gombás Judit tartott számunkra előadást „Akkor és most” címmel a város jubiláló nevezetességeiről, melyet Brakszatórisz Évával együtt állított össze. Egymás mellé tették a BFHE képeslapgyűjteményéből származó képeket a mai felvételekkel. Csak néhány példát kiragadva: szó esett a Kossuth házról, az útközben megcsodált Flóra-kútról, Spett Ernő emléktáblája kapcsán a városáért sokat tett polgármesterről, a Kossuth tér házairól, a Református nagytemplomról, a Bazár épületéről, a régi és az új Városházáról.

Később a Városi Galériában Elek Timi kreatív szőnyegszövő kiállítását csodálhattuk meg. A galéria a volt zsinagóga igényesen helyreállított helyiségében kapott helyet. A klasszicista épület 1862-ben épült. Programon kívül - csak kedvcsinálónak egy következő mezőtúri látogatáshoz - bekukkantottunk a Badár dinasztia csodálatos alkotásait bemutató Draskovits gyűjteménybe.

A következő eseménynek ismét a Közösségi ház adott otthont. Ez volt a nap csúcspontja, ismerkedés a helyi családkutatókkal. Szücs János MACSE-tag megköszönte a meghívást, majd néhány mondatban vázolta az országos egyesület megalakulásának előzményeit, annak 8 éves tevékenységét és fontosabb jellemzőit. További kutatási sikereket kívánt a családkutatási tagozat minden egyes tagjának. Átadta a MACSE vezetésének üdvözletét és egy ajándék könyvet: A reformáció kincsei sorozat 2. kötetét, amely a Magyarországi Református Egyházról szól.

Ari Ilona a kutatók vezetője vetített képekkel illusztrálva ismertetést adott a 10 éves klub családkutatóinak tevékenységéről, a lelkes csapat elismerésre érdemes tagjainak egyéni és közös munkájáról.

Ezután következett a résztvevők egyénenkénti bemutatkozása. Nagy figyelemmel hallgattuk kutatótársaink történeteit. Itt mutatkozott meg, hogy minden család más, mégis hogyan áll össze egésszé a história. Páli Pista szerint: „A Te történeted a mi történetünk, ebből összegződik az ország története!” Tanulságos módszereket kaptunk egymás példájából. Hálás köszönet illeti indexelő tagjainkat, mivel adatbázisunkból annyit tudunk hasznosítani, amennyit mi teszünk hozzá!

A nap folyamán nem maradtunk étlen-szomjan. A Pocakos étterem ízletes ételeivel rakott svédasztalos ebédet kínált. Délután pedig a családkutatók házi készítésű finomságokkal vártak minket.

Gyorsan elrepült az idő. A színes, változatos városi program, valamint az igazi emberi közösség, az őszinte vendéglátás megérintett mindnyájunkat. Úgy érezzük, hogy ilyen látogatásokra, szakmai megbeszélésekre, egymás megismerésére nagyon-nagy szükség van. Kellemes, tanulságos, szakmai élményt nyújtó nap volt.

Nagy-nagy köszönet a találkozó szervezőinek és minden egyes résztvevőjének!

Beküdő: Szücs János

   

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum