Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2017.10.12. II. országos családtörténeti konferencia2017-10-27
„Jövőnk kulcsa a múlt”
II. országos családtörténeti konferencia és workshop

Helyszín: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (5000 Szolnok, Hild János tér 1.)
Időpont: 2017. október 12.
 

Beszámoló

Jövőnk kulcsa a múlt címmel Szolnokon tartotta II. konferenciáját 2017. október 12-én a MACSE, az Aba Novák Kulturális Központ, az MNL Jászkun Megyei Levéltára és a Neumann János Egyetem közreműködésével, a két évvel ezelőtti rendezvény folytatásaként.

A rendezvénynek otthon adó Aba Novák Kulturális Központ nevében Pintér Zsuzsanna üdvözölte a vendégeket, majd a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója dr. Szabó Csaba köszöntötte a résztvevőket, méltatta a családtörténeti kutatás jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a levéltáros szakmának is fel kellett készülni erre a kutatók által kikényszerített nyomásra.

A konferencia moderátora Szabóné Maslowski Madlen levéltáros (MNL JNSZML), a délelőtti előadások levezető elnöke dr. Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem Pedadógusképző Kar dékánja volt.

Első előadó: Dr. Lakatos Andor a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője, aki a katolikus anyakönyvek és más dokumentumok egyházi levéltárak honlapjairól adott tájékoztatást. Örömét fejezte ki, hogy ilyen szépszámú hallgatóság előtt ismertetheti ebben a témakörben végzett tevékenységüket. Főegyházmegye és így az iratállománya kiterjed a mai határainktól délre is.
2017. augusztus 11-én 7.107 képfelvétellel bővült levéltáruk e-kutatás szolgáltatása. A felvételek az elmúlt évben készültek, és hat bácskai plébánia (Horgos, Magyarkanizsa, Martonos, Óbecse-Belváros, Péterréve, Zenta-Szent István) anyakönyvi állományát egészítik ki, elsősorban 1826 előtti anyagokkal.

Dr. Nagy Sándor főlevéltáros (Budapest Főváros Levéltára) ismertette a főváros levéltárában levő anyagok közül az interneten is kutathatókat: fogoly törzskönyvek, fogháziratok 1872-1896 között, valamint a hagyatéki ügyek.
A fogolynyilvántartások között a budapesti bírósági fogházakba 1873-1923 között befogadott letartóztatottak és elítéltek, valamint a Budapesti Országos Gyűjtőfogházba 1896-1950 között felvett fegyencek, illetve az ugyanott 1896-1908 között megforduló rabok személyes adatai lettek rögzítve.
Az adatbázis, az abban található névanyag és egyéb információk családtörténeti kutatásban jól kiaknázható.

Dr. Reisz T Csaba címzetes főigazgató (MNL Országos Levéltár) Miért is kell védeni a nem élő személyek adatait? Gondolatok az adatvédelemről.
Ismertette az idevonatkozó törvényeket és azok ellentmondásait. Érthető a családtörténet kutatók véleménye: túlzott a születési anyakönyvekre vonatkozó 130 éves korlátozás.

Dr. habil Örsi Julianna társadalomkutató: A családtörténeti adatok, mint a néprajz/társadalom kutatás forrásai címmel tartott előadást, amelyben példákon keresztül mutatott rá az összefüggésekre.

Biszak Sándor az ARCANUM–ról: könyvek, térképek, újságok digitalizálásáról, az Arcanum Digitális Tudománytár sikeréről, a családtörténet kutatásban nélkülözhetetlen alkalmazásáról adott tájékoztatást. (A cég korábbi történelmi termékeiből a résztvevők részére sokat átadott, díjtalanul)

Dr. Pencz Kornél a Magyarországi Németek Családfakutatók Egyesület (AKuFF) elnöke: Ismertette egyesületének tevékenységét: Specialitások a német ősök kutatása kapcsán címmel. Felsorolta azokat a forrásokat, amelyekkel a kutatás eredményes lehet.

Dr. Kollega Tarsoly István elnök (MACSE): Történettudomány és a családkutatás címmel tartott előadásában kifejezte reményét, hogy a családfakutatás, amelyet inkább célszerű családtörténet kutatásnak nevezni, a jövőben önálló tanszéket kap, valamelyik egyetemen lehet, hogy éppen a Neumann János Egyetemen. A MACSE támogatná ezt a kezdeményezést.

Az ebédszünet után workshopokkal folytatódott a konferencia három helyszínen.

Csönge Attila (MNL JNSZML): Levéltári kincseink gyarapodása.

Eötvös György igazgató (Családfa kft) és Kalamár Katalin kutatási igazgató esettanulmányokat ismertetett, Családkutató Akadémédiát indítanak.

Babcsányi Judit fordító kiolvasási és fordítási praktikákat ismertetett, szellemes, a kutatásban gyakran előforduló példákkal. (Kiosztott feladatlapokkal)

Berkes József ny. főlevéltáros Kutatás az anyakönyvekben címmel adott gyakorlati tanácsokat.

Ari Ilona, Elisch Jánosné kutatók, a családkutatás kezdése. Adatok, információk, dokumentumok, fényképek összegyűjtése, rögzítése, rendszerezése.

Wéber György, Sallainé Szuda Zsuzsanna és Magyari Klára a Családkönyvről adtak tájékoztatást nagy érdeklődés mellett.

Zotter Ferenc az Anyakönyvi bejegyzések indexelése (MACSE) címmel tartott bemutatót, és a segédprogramok használatát ismertette.

Kónya Zsuzsanna az internetes kutatásról és egyéb lehetőségekről Kutatás a fotelből címmel tartott előadást.

Hegedüs Ferenc kutató, bemutatotta a szajoli Hegedűsökről írt munkáját, amelyet helytörténeti jelentősége miatt a helyi önkormányzat jelentetett meg.

A rendezvény elérte célját, reméljük, erősödött a családkutatás társadalmi elismerése, sok információval lehettünk gazdagabbak, reményt adó, hogy a fiatalabb korosztály is képviselve volt, felelevenedtek régi és születtek új kapcsolatok.

Az Aba Novák Kulturális Központban kapcsolódó programként vándorkiállítás nyílt Az elmúlt 15 év iratajándékozásai címmel. Megtekinthettük Elisch Jánosné imakönyv gyűjteményéből összeállított kiállítást is.

Köszönet és elismerés illeti e nagyszabású konferencia megrendezésével foglalkozók minden résztvevőjét. (Kiemelve a MACSE részéről Kónya Zsuzsanna és a JNSZ megyei családkutatók részéről Ari Ilona fáradhatatlan és precíz szervező tevékenységét, a barátságos fogadtatást, a részvevőknek süteményt sütő megyeiekig sorolhatnák, hosszú lenne a névsor.)

Nagyon tartalmas színvonalas előadásokat hallhattunk, sok érdekes újdonsággal ismerkedhettünk meg. Igazi közösségi élményként élte meg előadó és hallgató, gyakorlott és kezdő kutató! Köszönet érte!

Beküdő: Szücs János

 

Az előadások videói, prezentációi:

Dr. Lakatos Andor levéltárvezető (Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár): E-kutatás, katolikus anyakönyvek és más dokumentumok az egyházi levéltárak honlapjain (videó és prezentáció)

Dr. Nagy Sándor főlevéltáros (Budapest Főváros Levéltára): On-line családkutatási lehetőségek a Budapest Főváros Levéltárában (videó és prezentáció)

Dr. Reisz T. Csaba címzetes főigazgató (MNL Országos Levéltára): Miért is kell védeni a nem élő személyek adatait? Gondolatok az adatvédelemről. (videó és prezentáció)

Dr. habil Örsi Julianna társadalomkutató: A családtörténeti adatok, mint a néprajz/társadalomkutatás forrásai (videó és prezentáció)

Biszak Sándor: Könyvek, térképek digitalizálása, az Arcanum adatbázisa (videó)

Dr. Pencz Kornél elnök (AKuFF): Specialitások a német ősök kutatása kapcsán (videó és prezentáció)

Dr. Kollega Tarsoly István elnök (MACSE): Történettudomány és családkutatás (videó és prezentáció)

Csönge Attila igazgató (MNL JNSZML): Levéltári kincseink gyarapodása. Érdekes iratajándékozási esetek (videó és prezentáció)

Eötvös György igazgató, Kalamár Katalin kutatási igazgató (Családfa Kft.): Esettanulmányok. Mikor forduljunk profi családkutatóhoz? (videó)

Ari Ilona, Elisch Jánosné: A családkutatás kezdése. Adatok, információk, dokumentumok, fényképek összegyűjtése, rögzítése, rendszerezése. Ki van a fényképen?
Ari Ilona: A családkutatás kezdése
Elisch Jánosné: Ki van a fényképen?

Wéber György, Sallainé Szuda Zsuzsanna, Magyari Klára: Mi a családkönyv? (települési, református és saját család)
Wéber György: Településkönyv
Sallainé Szuda Zsuzsanna: Pitvaros Település Családkönyve

Kónya Zsuzsanna: Kutatás a fotelból (Internetes kutatás és egyéb lehetőségek)

 

MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára: 2. országos családkutató konferencia Szolnokon - Rangos szakmai esemény helyszíne volt a megyeszékhely

Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár: E-kutatásról, a II. országos családtörténeti konferencián (2017.10.12.)

Szolnok TV: Családtörténeti konferencia az Agórában
Videó:

SZOLJON - a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál: Amatőr családkutatókat és szakértőket vártak Szolnokra

 

Képek:

Mészárosné Csók Zsuzsanna (MNL JNSZML) képei

Soltész Istvánné képei

 

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum