Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2017.05.06. MACSE temetői séta - Költészetnapi temetői séta2017-05-23
Költészetnapi temetői séta a Nemzeti Panteonban
Helyszín: A Fiumei úti Sírkert Budapest Fiumei út 16-18
Időpont: 2017. május 06.
 

Beszámoló

Második temetői séta.

„A Sírkertről

Mintegy 170 éves történelmével a Fiumei Úti Sírkert (régen Kerepesi úti temető) mára olyan kultuszhelyé vált, mint a párizsi Pére-Lachaise, ahol Moliére, Chopin és Jim Morrisonsírja helyett, Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni.” részlet az információs térképről.

A bizonytalan időjárás miatt, találóan „Temetői séta (az esőben)” nevet kapta a program. Mindannyiunk örömére ragyogó napsütéses időben - már induláskor lekerültek a pulóverek és a mellények - kellemes érdeklődő emberek társaságában kerülhetett sor 05.06.-án a sírkerti sétára.

Az első temetői sétán is ott voltam, akkor Róka Zsuzsanna, több mint négy órás, érdekes, élvezetes előadása tette emlékezetessé a napunkat. Nem részletezem, mert azt korábban már előttem mások megtették, de sajnálhatja, aki nem tudott eljönni.

Nem hatalmazott fel senki mégis úgy gondolom, hogy most megragadom az alkalmat, hogy mindannyiunk nevében köszönetet mondjak Papcsik Bélának a nagyon érdekes, ismeretekben gazdag vezetésért, ami nagy örömünkre a tervezettnél jóval hosszabbra, több mint négy órásra sikerült. Erre is igaz Beszeda Laci előző megállapítása, hogy” ez nem is séta, hanem művészi túra” volt. Ez a látogatás a költészet napja alkalmából az örök szervező Beszeda Laci szervezésében jött létre. Köszönöm Laci a kitűnő szervezést és a csodálatos élményt.

Rengeteg élmény, érdekes információk tömege, történetek, tiszteletteljes főhajtás nagyjaink emlékeinek felidézésével. Az elmúlt korok művészi alkotásainak megismerése és csendes elmélkedés volt a szombati temetői program. Megint jó volt a társakkal együtt lenni, sok mindenről beszélgetni

Ha nem lennének a különböző szervezett összejövetelek, beszélgetések közös gondolkozások amik gazdagítják a napjainkat, sokkal szegényebbek lennénk.

Béla és Laci, nagyon várom a következő sírkert sétát a zsidó temetőbe, amit csak ajánlani tudok mindenkinek.

Mint kíváncsi ember külön utas élményem volt felfedezni, megtalálni egy kellően eldugott sírt, az állítólagos Petőfi (barguzini) csontok nyughelyét. Nem volt könnyű megtalálni. A hely arra mindenesetre alkalmas, hogy a mellőzött forradalmár költőóriásra gondoljunk, és elmélkedjünk. A képen látott példa szerint sokan látogatják.

Kijelentem, nem tisztem a csontok valódiságával foglalkozni. De ez a hely is egy a sok között alkalom nyílik a Szabadságharcra és hőseire gondolni, és fejhajtásos tisztelettel egy szál virágot elhelyezve elmélkedni.

Képek:
Képeket készítette: Gyurkó Tünde

Beküdő: Herczeg László

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum