Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2017.03.28. Év Kutatóhelye 2016. díj átadása - külföldi kutatóhely kategória2017-04-05
 
ÉV KUTATÓHELYE 2016 DÍJ
díjkiosztó ünnepsége
 
Helyszín: Bécs, Collegium Hungaricum
Időpont: 2017. március 28. hétfő 14:00
 
 

Beszámoló

A bécsi Collegium Hungaricum adott otthont 2017.március 28-án az Év kutóhelye díj 2016 külföldi kategóriájának díjátadójára. A díj nyertese a Hadtörténeti Intézet és Múzem Bécsi Kirendeltsége lett, amely 2011 után másodszor nyerte el az értékes elismerést.

Az Österreichisches Staatsarchiv Kriegsarchiv intézménye mellett működő kirendeltség két vezetője dr. Számvéber Norbert őrnagy és dr. Lázár Balázs levéltárosok ugyanazzal a segítőkészséggel támogatják a magyar családkutatók munkáját, mint elődeik, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az ismételt elismerés, amely a díj 2011-es indulása óta először történt meg.

A díjátadóra az egyesület költségén autóbusszal több mint negyvenen érkeztek Magyarországról, de jelen volt néhány bécsi magyar családkutató is. Sajnos a díj egyesületi gazdája, Németh József betegség miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

A délelőtt 11 órakor kezdődő rendezvény a Collegium Hungaricum igazgatóhelyettesének, ifj. Bertényi Ivánnak köszöntőjével kezdődött, majd az egyesület elnöke, dr. Kollega Tarsoly István ismertette a száz évvel ezelőtt indult bécsi magyar levéltári kirendeltségek történetét. Ezt követően dr. Számvéber Norbert, majd dr. Lázár Balázs ismertette a kirendeltség Kriegsarchivban folyó munkálatait, illetve a kutatási lehetőségeket. Külön hangsúlyt kaptak a legújabb adatbázisok, amelyek az I.világháború száz éves évfordulója alkalmából nagy érdeklődésre tartanak számot a családkuatatók részéről is. Végül dr. Oross András, aki 2014 óta a Haus-, Hof- und Staatsarchiv és Finanz- und Hofkammerarchiv mellett működő Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség vezetője tartott előadást a kutatási lehetőségekről.

Az előadások után a helyszínen is megismerkedhettek az érdeklődők a kirendeltségeket befogadó levéltárakkal, illetve a Heeresgeschichliches Museum I. világháború történetét bemutató kiállításával.


Képek:

Szinek László képei

Janurik Zsuzsa képei

Kollega Tarsoly István

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum