Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2014.03.29. Temetői séták sorozat 1.2014-04-02
 
TEMETŐI SÉTÁK SOROZAT
TÁRLATVEZETÉS a NEMZETI PANTEONBAN
1948-49 emlékezete

 Helyszín: Fiumei úti sírkert
Időpont: 2014. március 29.
 

A Magyar Családtörténet-Kutató Egyesülete régi elképzelését valósítja meg a "Temetői séták" sorozat útnak indításával. Első és egyben bemutatkozó, kedvcsináló sétánk témája - már az időpont történelmi aktualitása miatt is - a márciusi ifjak és 1848-49 emlékezete.

Tárlatvezetésnek nevezzük e sétákat, mert nem csak neves személyiségeink előtt vonulunk el, egy-egy szál vörös rózsát helyezve sírjukra, hanem Európa egyik legnagyobb szoborparkjában tett sétánk során - lehetőségeinkhez képest - síremlékeik építésének körülményeiről, idejéről, ihletéséről, alkotóik munkásságáról is képet kapunk.
A séta során kiváló lehetőség nyílik a művészi teljességgel megformált szobrok, híres építészi munkák, domborművek és az adott kor ízlésvilágának megismerésére és fotózására.

A sorozat első részeként Nemzeti Panteonunkban tett tárlatvezetésünk, azaz helyszíni előadás, ismertető hangzott el a panteoni séta során emlékműtől emlékműig járva 1848-49-es történelmi személyiségeink emlékműveiről és a síremlékeik alkotóiról: építészekről, szobrászaikról, akik sok esetben alkotásuk közelében nyugszanak.

A márciusi ifjak és 1848-49 emlékezete című tárlatvezetésen a következő sírhelyek emlékművei előtt tartottunk ismertetőt :

Vörösmarty Mihály, Arany János, '56-osok parcellája, 1848-49-es szabadságharcosok parcellája, Damjanich Jánosné és a kilenc szabadságharcos vértanú emlékműve; Woronieczki-Korybut Mieczyslaw herceg oszlopa; a számunkra megnyitott Kossuth-mauzóleum és Deák Ferenc-mauzóleum, Batthyány-mauzóleum, Salamon Ferenc, Kerkapoly Károly, Xántus János, Földváry Mihály, Irányi Dániel, Helf Ignác, A Irányi Dániel, Trefort Ágoston, Klapka György. A Jókai-emlékműhöz átvonulás közben megtekintettük Erkel Sándor, Erkel Ferenc és Jászai Mari emlékművét, valamint Antall Józsenek emelt nagyszabású művet. Jókainál megemlékeztünk Laborfalvi Rózáról, aki a kék-sárga székely- és a piros-fehér-zöld sorrendű magyar kokárdát tűzte Jókai mellére a Bánk bán előadása előtt, és Szathmáryné Farkas Lujzáról, aki Táncsics kiszabadításánál kiáltotta világgá a függetlenséget.

Sétánkat Görgey sírjánál való megemlékezéssel zártuk. A séta fotóiból készített, elhangzott idézetekkel készített összeállítást is elhelyeztük a honlapon: itt lehet letölteni:

macse-1848-49.ppsx

Beküldő: Papacsik Béla

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum