Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.08.09. Szentendre | Élő történelem a Skanzenben2018-08-09 21:27:29

Élő történelem a Skanzenben
A háború véget ért, de a katonákat még mindig hazavárják

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Élő történelem” játéka immár második éve gazdagítja a Skanzen programkínálatát. A 20. század eleji mezővárosba érkező színésznő története után bemutatják azt is, hogyan hatott az I. világháború egy falu közösségének életére.

A Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében előadott történet drámaibb és intimebb világot dolgoz fel.

A látogatók bevonásával itt nem a szórakoztatásra épített a múzeum, hanem arra, hogy minél átélhetőbbek legyenek a karakterek, minél inkább átérezzük sorsukat és motivációikat.

Néhány évvel az első világháború után egy kitalált faluban, Kedmöcén járunk. A megelevenített település közösségének történetein keresztül arra kereshetik a látogatók a választ, hogy mit jelentett egy falu életében az I. világháború. Hogyan éltek, akik otthon maradtak, mi történt azokkal, akiket elvittek katonának, és testileg-lelkileg rokkantan tértek haza? Min mentek keresztül, akiknek haza sem érkezett a szerelmük, férjük, fiuk a háborúból?

A karakterek és történetek megformálásában a fikció és a valóság keveredik, és ehhez különösen fontos forrást jelentenek a múzeum által bemutatott házak egykori lakóinak élettörténetei, a múzeumban végzett kutatások. A Skanzen kádártai lakóházának utolsó tulajdonosa, Kántás Sándor például valóban megjárta az első világháborút, megsérült a lába és amikor hazatért, a sebesülése miatt trafikjogot kapott. A másik két szereplő is bármelyik valóságos faluban élhetett volna a Nagy Háború idején. Hajagos Terézia még mindig várja haza kedvesét a frontról. György, a postás pedig a bevonulás alól „untauglich”-nak minősítve a falu hírvivőjévé vált.

A Skanzenben megjelenő, külföldön „living history” néven ismert műfaj külföldön népszerű formája a múzeumi oktatásnak, ismeretadásnak. hiszen szórakoztatva, élményközpontúan idézi meg a múzeumban felépített tájegységek házainak múltját, lakóinak életét. A paraszti életforma, az épületek, az egykori lakosok történetének hátterét a Skanzen muzeológusai, néprajzosai adták, a jeleneteket viszont színházi dramaturg ágyazta be átfogó kerettörténetbe, és apró jelenetekkel formálta élővé az egyes szereplőket.

A nagy háború utáni időszakot feldolgozó élő történelem játék az idei szezonban – az augusztus 20-i ünnepi hétvégét kivéve – október 28-ig minden hétvégén látható a Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében.

Forrás: honvedelem.hu | Élő történelem a Skanzenben - A háború véget ért, de a katonákat még mindig hazavárják

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum