Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.08.09. Szentendre | Élő történelem a Skanzenben2018-08-09 21:27:29

Élő történelem a Skanzenben
A háború véget ért, de a katonákat még mindig hazavárják

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Élő történelem” játéka immár második éve gazdagítja a Skanzen programkínálatát. A 20. század eleji mezővárosba érkező színésznő története után bemutatják azt is, hogyan hatott az I. világháború egy falu közösségének életére.

A Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében előadott történet drámaibb és intimebb világot dolgoz fel.

A látogatók bevonásával itt nem a szórakoztatásra épített a múzeum, hanem arra, hogy minél átélhetőbbek legyenek a karakterek, minél inkább átérezzük sorsukat és motivációikat.

Néhány évvel az első világháború után egy kitalált faluban, Kedmöcén járunk. A megelevenített település közösségének történetein keresztül arra kereshetik a látogatók a választ, hogy mit jelentett egy falu életében az I. világháború. Hogyan éltek, akik otthon maradtak, mi történt azokkal, akiket elvittek katonának, és testileg-lelkileg rokkantan tértek haza? Min mentek keresztül, akiknek haza sem érkezett a szerelmük, férjük, fiuk a háborúból?

A karakterek és történetek megformálásában a fikció és a valóság keveredik, és ehhez különösen fontos forrást jelentenek a múzeum által bemutatott házak egykori lakóinak élettörténetei, a múzeumban végzett kutatások. A Skanzen kádártai lakóházának utolsó tulajdonosa, Kántás Sándor például valóban megjárta az első világháborút, megsérült a lába és amikor hazatért, a sebesülése miatt trafikjogot kapott. A másik két szereplő is bármelyik valóságos faluban élhetett volna a Nagy Háború idején. Hajagos Terézia még mindig várja haza kedvesét a frontról. György, a postás pedig a bevonulás alól „untauglich”-nak minősítve a falu hírvivőjévé vált.

A Skanzenben megjelenő, külföldön „living history” néven ismert műfaj külföldön népszerű formája a múzeumi oktatásnak, ismeretadásnak. hiszen szórakoztatva, élményközpontúan idézi meg a múzeumban felépített tájegységek házainak múltját, lakóinak életét. A paraszti életforma, az épületek, az egykori lakosok történetének hátterét a Skanzen muzeológusai, néprajzosai adták, a jeleneteket viszont színházi dramaturg ágyazta be átfogó kerettörténetbe, és apró jelenetekkel formálta élővé az egyes szereplőket.

A nagy háború utáni időszakot feldolgozó élő történelem játék az idei szezonban – az augusztus 20-i ünnepi hétvégét kivéve – október 28-ig minden hétvégén látható a Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében.

Forrás: honvedelem.hu | Élő történelem a Skanzenben - A háború véget ért, de a katonákat még mindig hazavárják

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum