Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.08.09. Orániai Vilmos, a katonagalamb2018-08-09 21:10:34

Orániai Vilmos, a katonagalamb
A második világháború egyik legügyesebb madara
Hőstettéért 1945-ben kitüntetést kapott

A második világháború egyik legügyesebb madara több mint kétezer angol katona életét mentette meg. Hőstettéért 1945-ben kitüntetést kapott.

Katonagalambok már az első világháborúban is teljesítettek szolgálatot: a harctéri postagalambok elég gyorsan hozzászoktak a csatamező zajaihoz. Mikor egy-egy ütközet során a távbeszélő-vezetékek megsérültek, a katonagalambok szolgáltatták a híradási lehetőséget a frontvonalon harcoló bakák és parancsnokaik számára. Az osztrák-magyar haderő 1916 környékén építette ki a postagalamb-állomások hálózatát. Európában 1916-ban például négyszázötven állomás mintegy százezer postagalambja állt szolgálatban. A technika fejlődésével a második világháborúban a hírvivő, katonai szolgálatot teljesítő galambok szerepe ugyan lecsökkent, de nem szűnt meg.

Az angolok egyik szárnyas jótevőjét Orániai Vilmosnak hívták, aki a hollandiai Arnhemben körbezárt katonáktól vitt üzenetet a parancsnokoknak, ezzel megmentve mintegy kétezer bakát. 1944 szeptemberében az Arnheim térségébe ledobott brit ejtőernyős egységet a németek körülvették. A rádió-összeköttetés elromlott, így a galamboké volt a főszerep, hogy megmentsék a brit katonákat. Közülük Orániai Vilmos bizonyult a legügyesebbnek: négy óra huszonöt perc alatt 420 kilométert repült, hogy a lábához erősített üzenetkapszulát sikeresen eljuttassa az Angliában lévő parancsnoknak. Nem kis teljesítmény volt ez a postagalambtól, mert „hadjárata” előtt napokig ketrecben volt, és az út felét nyílt víz felett, tájékozódási pontok nélkül kellett megtennie. Küldetése sikerrel zárult.

A második világháború idején sok galamb halálos sebeket szerzett a harctereken. A németek például harci héjákat képeztek ki, hogy a galambokat levadásszák. Maria Elisabeth Dickin 1943-ban megalapította a beteg állatokról gondoskodó emberek szervezetét, és ezzel együtt létrehozta a Dickin Medált, amely a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatok számára adható legmagasabb brit kitüntetés. Orániai Vilmos katonagalamb 1945-ben a huszonegyedik madárként kapta meg az elismerést. A medált 1943 és 1949 között a második világháborúban végrehajtott hősi tetteikért harminckét galambnak, tizennyolc kutyának, három lónak és egy macskának adták át.

Forrás: honvedelem.hu | Orániai Vilmos, a katonagalamb

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum