Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.07.24. Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 17-től 23-ig2018-07-24 21:59:05

Elsüllyesztették a Carpathia nevű hajót
Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 17-től 23-ig

A hunvedelem.hu a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézik.

„A kora tavasszal a nyugati fronton megkezdett német offenziva körülbelül egy hónapig tartó szünet után ugylátszik megint teljes erővel megindul. A német hadvezetőség hétfőn este röviden azt jelentette, hogy német csapatok Reimstől délnyugatra benyomultak a francia állásokba. A keddi jelentés már ezeknek a sikereknek a fokozásáról tud beszámolni. A francia vezérkar azt jelenti, hogy a németek nyolcvan kilométeres vonalon támadtak, még pedig Ludendorff jelentése szerint eredményesen, mert Boehn vezérezredes hadserege hajnalban Reimstől nyugatra több kilométeres szakaszon átkelt a Marne-folyón, rohammal elfoglalta a folyó déli partjának a lejtőit. Itt a Condétól Mareuilig terjedő vonalon mintegy tizenöt kilométerre vetették vissza a franciákat hátsó vonalaikba. Reimstől keletre is nagy kiterjedésű területen folyik a harc a németek előretörésével. A röpülőgépek erőteljesen támogatták a földön duló harcokat. Az eddigi sikerekre jellemző, hogy a területnyereség mellett már több, mint 13.000 foglyot szállitottak be. A kiujult offenzivát Berlinben a legnagyobb fontosságunak tekintik és már abban reménykednek, hogy a mostani harcokkal talán döntő küzdelmek kezdődtek” – tudósít a Népszava.

Elsüllyesztették a Carpathia nevű hajót – írja a napilap. „A hajózási hivatal közli: A Cunard Line Carpathia nevü gőzösét julius 17-én az Atlanti-oceánon megtorpedózták. Az életben maradottak holnap szállnak partra. (A Carpathia 13.000 tonnás hajó, a Cunard Line tulajdona, kivándorlási hajó volt békében és Fiume—Newyork között közlekedett.) A Westower 5000 tonnás gőzöst julius 11-én az európai vizén megtorpedózták és elsülyesztették. A hajó személyzetiből 82 embert megmentettek, tizen, köztük három tiszt, eltűntek.”

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)

Forrás: honvedelem.hu | Elsüllyesztették a Carpathia nevű hajót - Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 17-től 23-ig

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum