Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.07.24. Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 17-től 23-ig2018-07-24 21:59:05

Elsüllyesztették a Carpathia nevű hajót
Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 17-től 23-ig

A hunvedelem.hu a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézik.

„A kora tavasszal a nyugati fronton megkezdett német offenziva körülbelül egy hónapig tartó szünet után ugylátszik megint teljes erővel megindul. A német hadvezetőség hétfőn este röviden azt jelentette, hogy német csapatok Reimstől délnyugatra benyomultak a francia állásokba. A keddi jelentés már ezeknek a sikereknek a fokozásáról tud beszámolni. A francia vezérkar azt jelenti, hogy a németek nyolcvan kilométeres vonalon támadtak, még pedig Ludendorff jelentése szerint eredményesen, mert Boehn vezérezredes hadserege hajnalban Reimstől nyugatra több kilométeres szakaszon átkelt a Marne-folyón, rohammal elfoglalta a folyó déli partjának a lejtőit. Itt a Condétól Mareuilig terjedő vonalon mintegy tizenöt kilométerre vetették vissza a franciákat hátsó vonalaikba. Reimstől keletre is nagy kiterjedésű területen folyik a harc a németek előretörésével. A röpülőgépek erőteljesen támogatták a földön duló harcokat. Az eddigi sikerekre jellemző, hogy a területnyereség mellett már több, mint 13.000 foglyot szállitottak be. A kiujult offenzivát Berlinben a legnagyobb fontosságunak tekintik és már abban reménykednek, hogy a mostani harcokkal talán döntő küzdelmek kezdődtek” – tudósít a Népszava.

Elsüllyesztették a Carpathia nevű hajót – írja a napilap. „A hajózási hivatal közli: A Cunard Line Carpathia nevü gőzösét julius 17-én az Atlanti-oceánon megtorpedózták. Az életben maradottak holnap szállnak partra. (A Carpathia 13.000 tonnás hajó, a Cunard Line tulajdona, kivándorlási hajó volt békében és Fiume—Newyork között közlekedett.) A Westower 5000 tonnás gőzöst julius 11-én az európai vizén megtorpedózták és elsülyesztették. A hajó személyzetiből 82 embert megmentettek, tizen, köztük három tiszt, eltűntek.”

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)

Forrás: honvedelem.hu | Elsüllyesztették a Carpathia nevű hajót - Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 17-től 23-ig

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum