Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.07.20. MNL BAZML - A hónap dokumentuma2018-07-20 07:17:52

MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára
Bodovics Éva: Derült égből árvíz. Az 1845. évi júliusi árvíz Miskolcon

A nyári időszak olykor kellemes, néha bosszantó velejárói a hirtelen megjelenő zivatarok, felhőszakadások. A rövid idő alatt nagy mennyiségben hulló csapadék váratlan áradásokat tud okozni olyan településeken, ahol hegyi patak található. A Miskolcon keresztülfolyó Szinva is egy ilyen hegyi patak, amelynek máig legemlékezetesebb, legismertebb áradása is egy nyári felhőszakadás eredménye volt 1878. augusztus végén. A „nagy árvíz”-ként emlegetett szerencsétlenség azonban nem az egyedüli a város történetében.[1] Ezt megelőzően 1845 júliusában került sor olyan nagyobb áradásra, amely halálos áldozatokat is szedett.

1845. július 16-án este támadt esőzés még aznap jelentősen megduzzasztotta a Miskolcot északról szegélyező dombokról lefutó Pece patak egyik ágát, majd mivel az eső továbbra sem állt el, a Szinva is áradni kezdett. Ez utóbbi patak másnap öntött ki; először a város északi, Diósgyőr felé eső részén, aztán az alsóbb szakaszokon is. Bár a lakosság már kora reggel menteni kezdte az értékeit, a kár így is tetemesnek volt mondható. Összesen 350 ezer forint és 11 emberélet volt az árvíz mérlege. Természetesen ez az összeg messze elmarad az 1878. évi augusztus árvíz pusztításától, ahol az anyagi kár meghaladta az egy millió osztrák értékű forintot, nem is beszélve a legkevesebb 277 halálos áldozatról. Egy természeti szerencsétlenség súlyossága azonban nem csupán a számadatokban mutatkozik meg. Jelen esetben fontos körülménynek számít, hogy éppen két évvel korábban Miskolc nagy része megsemmisült az 1843. évi júliusi tűzvészben. Az árvíz pedig azzal, hogy tönkretette a tűzvész utáni helyreállítás egy részét, csak tovább súlyosbította mind a város, mind pedig a lakosság egyébként sem túl kedvező helyzetét.

Az alábbiakban az árvíz eseményét összefoglaló elbeszélést tesszük közzé, amelyet a városi Tanács megrendelésére készített Major József városi tanácsnok.[2] A szöveg nem a megszokott eseménybeszámolókra jellemző nyelvezettel íródott; a helyenként patetikus, drámai hangnemmel a korszak katasztrófa-elbeszéléseinek általános stílusához igazodik.[3] Major József több helyen is utal az 1843-as tűzvészre, amely mutatja, hogy a természeti csapás mennyire jelenvaló még a lakosok emlékezetében és tapasztalatában két év után is. Bár a szenvedéstörténeti keret, amelyet az elbeszélés követ, valamint a hangnem alapján azt gondolhatnánk, hogy a szöveg a segélyezés előmozdítására íródott, a késői keletkezési időpont (szeptember 1.) ellentmondani látszik ennek. Valószínűbb, hogy nem a nagyvilágnak, hanem helyi használatra, mementoként születhetett.

[1] Bodovics Éva: Vízhasználat és „árvízi kultúra” Miskolcon a XIX. század második felében. In Horváth Gergely Krisztián (szerk.): Víz és társadalom Magyarországon a középkortól a XX. század végéig. Budapest: Balassi, 2014. 43 9-469.

[2] BAZML IV. 1501. e. 727/1845

[3] Bodovics Éva: Papírra vetett katasztrófa. A katasztrófa konstrukciójának vizsgálata két magyarországi árvíz esetében. Történelem és Muzeológia, 2014/2. 31-49.

 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE >>

Forrás: Bodovics Éva: Derült égből árvíz. Az 1845. évi júliusi árvíz Miskolcon

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum