Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.07.04. MNL OL - A hét dokumentuma2018-07-04 18:57:40

MNL Országos Levéltár
A hét dokumentuma - A kassai Rákóczi-freskó emléktáblái

Száz évvel ezelőtt, 1918. július 4-én Forster Gyula, a Műemlékek Országos Bizottságának elnöke megrendelt emléktáblák elkészüléséről értesítette Wekerle Sándor miniszterelnököt. A kassai székesegyházban található Rákóczi-freskót Dudits Andor festőművész készítette el, ennek két oldalára tervezték azokat. Az emléktáblák megrendeléséről és létezéséről tudomásunk volt, de szövegüket és kinézetüket nem ismertük – eddig.

A magyar nemzet régi, a kiegyezést követő évtizedekben folyamatosan kért-követelt vágyának tett eleget I. Ferenc József, amikor Tisza István miniszterelnök javaslatát elfogadva 1904. április 18-án elrendelte, hogy II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak hamvait hazahozzák Törökországból, amelyeket országos ünnepségek keretében szállítottak a helyszínre, és 1906. október 29-én helyeztek végső nyugalomra az egykori fejedelem és társai maradványait a kassai Szent Erzsébet főszékesegyházban.

A Rákóczi-kultuszt erősítendő a kassai dómban egy emlékmű felállítását tervezték, amely azonban csak többszöri próbálkozás után, 1916-ra valósult meg.

Pályázat az emlékmű elkészítésére, 1907–1908

Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter – a Műemlékek Országos Bizottsága (MOB) előkészítő munkája alapján – 1906. augusztus 25-én kelt rendeletében nyilvános pályázatot hirdetett a kassai dómban felállítandó Rákóczi-emlékmű tervezésére, amelyen bármely magyar állampolgár részt vehetett, teljes névaláírással, vagyis nem jeligésen. A kiírás szerint az emlékművet a székesegyház északi kapujánál a falhoz támaszkodva, a kapu mellett, felett és körül kellett tervezni úgy, hogy a kapun a közlekedés továbbra is lehetséges maradjon. A költségek 250–300 000 korona között lehettek. A 18 tagú bírálóbizottság az Országos Képzőművészeti Tanács előadóiból és tagjaiból, a MOB, a Magyar Képzőművészek Egyesülete, a Magyar Mérnök- és Építészegylet, az Építőművészek Szövetsége küldöttjeiből, valamint Thaly Kálmán történetíróból állt, elnöke báró Forster Gyula volt. A pályamunkát 1907. december 31-ig kellett egy később meghatározandó helyre – a Magyar Országos Szépművészeti Múzeumba – benyújtani, amelynek tartalmaznia kellett az emlékmű 1:5 arányú gipszmintáját, az elhelyezésre szolgáló templomrész több léptékű rajzát, az emlékmű magyarázó leírását és a költségvetést. A kiírás 10. pontja szerint „kívánatos, hogy az emlékmű megoldásának alapjául II. Rákóczi Ferenc korának stílusa szolgáljon”, és feltétlen előírás volt az is, hogy a pályaterv „az országos műemléket képező építmény belső kiképzésének harmóniájához alkalmazkodjék” – ez a kettősség szinte megvalósíthatatlanná tette a pályázatot. Az első díj a kivitellel való megbízás és a tiszteletdíjba beszámítandó 6000 korona, a második díj 5000 korona, a két kiadható harmadik díj 3–3000 korona, a negyedik díj 2000 korona volt, de „csakis abszolút becsű és kivitelre mindenképpen alkalmas pályaművek” kaphattak díjat. A pályázati felhívás számos alkalommal megjelent a hivatalos lapokban, és arról a napilapok is tudósítottak.

A pályázati felhívásban megjelölt helyszínnel nem mindenki értett egyet, cikkek, röp- és emlékiratok készültek a dóm alkalmatlan, illetve a premontrei rend kassai templomának sokkal alkalmasabb voltáról.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE >>

Szerző: Reisz T. Csaba

Forrás: A hét dokumentuma | A kassai Rákóczi-freskó emléktáblái

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum