Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.12. Kincsek cseréltek gazdát az Országos Széchényi Könyvtárban2018-06-12 21:00:43

Kincsek cseréltek gazdát az Országos Széchényi Könyvtárban

Az ’56-os forradalom napjaiban került Simon Kázmér birtokába Mikes Kelemen Levelek Törökországból című írásának díszes, bőrkötéses kiadása (1895), amelyet az 1950-es évektől a Nemzeti Múzeum őrzött.

A díszkiadás Rákóczi Ferenc hamvai hazahozatalának állított emléket. A két krími háború között corvinakutatás céljából érkeztek Konstantinápolyba magyar kutatók, akik kezdeményezték a rodostói száműzetésben elhunytak maradványainak hazahozatalát, amelyeket Mikes Kelemen feljegyzései nyomán találtak meg. Mikes maradványait, mivel a raboskodók közül ő maradt legtovább életben, így senki nem maradt, aki feljegyezhette volna sírjának helyét, már nem tudták fellelni.

Úgy tudni, a könyvet a tűz elől menekítették ki, így jutott Simonhoz. A férfi és családja a forradalom után az Egyesült Államokba költözött, idén tavasszal viszont azzal kereste meg a helyi Lions Klubot, hogy segítsenek hazajuttatni a könyvet, hogy azt közgyűjteményben helyezhessék el. A könyvet Koleszár Péter, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója vette át Chicagóban, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig vállalta, hogy hazaszállítja a kötetet.

A kiadványt június 11-én fogadta be az Országos Széchényi Könyvtár.

Egy páncélszekrény mélyéről került elő 2015 tavaszán az az ősnyomtatvány-kolligátum, amit Velencében nyomtattak valamikor 1494 után. A 19. századi papírkötésben megbújó kötetet a pecsét szerint a budai ferencesek őrizték az 1950-es évekig. Tertullianus keresztényekről szóló védőbeszéde és a hozzákapcsolt nyomtatvány, Eusebius zsidó bölcseletet támogató írása ezt követően került az Országos Széchényi Könyvtárba, ahonnan 1984-ben szerették volna visszajuttatni a Budai Ferences Rendház Könyvtárába, csakhogy ez valamiért nem történt meg. A könyv ekkor jutott a páncélszekrénybe, majd költözött a Múzeum körútról a Budai Várba, ahol három évtizeden át várakozott a trezorban arra, hogy a figyelem ismét ráirányuljon. A nemzeti könyvtár június 11-én visszaadta tulajdonosának, a Budai Ferences Rendház Könyvtárának az elrejtett kincseket. A nemzeti könyvtár munkatársai által restaurált művet Dobszay Benedek, a ferences rend tartományfőnöke vette át, aki beszédében megköszönte az átadást, valamint kifejezte reményét, hogy a jövőben minél több fontos mű fog visszakerülni az őt megillető helyre. Ehhez egészen hasonló célok mentén indult el 2013-ban a Mikes Kelemen program, amely a tengeren túli diaszpórákból hozza haza a magyar kultúra írásos dokumentumait.

Forrás: Kincsek cseréltek gazdát az Országos Széchényi Könyvtárban

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum