Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.23. Múzeumok Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára2018-06-12 20:45:29

Múzeumok Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára
Időpont: 2018. június 23., 16:00–23:00

A levéltárat egy régi, unalmas épületnek képzeled, tele poros iratokkal, netán levelekkel? Kíváncsi vagy, miből áll az a 36 000 iratfolyóméter iratanyag, amit őrzünk? Érdekel, mit csinálnak a levéltárosok? Szeretnél betekintést nyerni a kulisszák mögé? Gyere el és ismerd meg Budapest Főváros Levéltárát! Levéltári sétákkal, levéltár-pedagógiai foglalkozással, gyereksarokkal várjuk a látogatókat, valamint még megtekinthető – egyénileg vagy kurátori vezetéssel – a Városliget történelmét bemutató időszakos kiállításunk, A Liget egykor.

Programok

Kiállítás: A Liget egykor
Budapest Főváros Levéltára A Liget egykor című kiállítása a 18. század végétől napjainkig vezeti látogatóit. A földszinten kronológiai tablók segítenek az egymást követő események időrendjének eligazodásában. A Városliget több mint 200 éve folyamatosan mozgásban van, alakul. A változások magán, fővárosi és állami kezdeményezésekhez köthetők. A földszinti tablók másik része ezt a gazdag múltat, a Liget szerkezetének formálódását tárja fel.
Az első emeleti kiállítótérben eredeti dokumentumokkal találkozhatnak az érdeklődők. Rácsodálkozhatnak, hogy a mai fás-ligetes terület helyén egykor mocsarak terpeszkedtek, amelyből szigetek születtek, majd tűntek el. Az egyik tárlóban az 1813-as tervpályázat győztesének a Városerdő átalakítására készített ideáltervét mutatjuk be. Bár az elgondolás a maga teljességében nem valósult meg, mégis évtizedekre meghatározta a fejlődés irányát. A tárlaton megtekinthetők Feszl Frigyes akvarelljei is, ezek nyomán születtek újjá idén a Feszl-pavilonok. A kiállítás a szórakozás-szórakoztatás történetének bemutatásával zárul. Külön tárlót szenteltünk a Millenniumi Kiállításnak, az Ős-Budavára mulatónegyednek, a Vurstlinak. A látogatók bepillantást nyerhetnek az Angol Parkba, a Vidám Parkba és az ikonikus PeCsa bulijaiba is. Az utolsó tárló a születését éppen a Ligetnek köszönő Fővárosi Kertészet és jogutódai máig ívelő, 150 éves történetét foglalja össze.
A kiállítás honlapja: http://liget.bparchiv.hu/
Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem

Tárlatvezetés „A Liget egykor” című kiállításon
Levéltárunk „A Liget egykor” című kiállításán Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.

A tárlatvezetések időpontjai:
16.45 – 17.45
18.45 – 19.45
20.45 – 21.45

Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem
Nézz be hozzánk!
Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár néhány különlegesebb tervrajzának, legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.
A levéltári séták időpontjai:
16.30 17.30 18.30 19.30 20.30 21.15

Légy levéltáros!
Pagináltál már életedben? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével!
Helyszín: I. emelet

„Gyereksarok”
Levéltárunkban a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett készíthetnek pecsétet, írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni.
Helyszín: Aula

Nyomozz velünk!
Vegyél részt A Liget egykor című kiállításunkhoz kapcsolódó nyomozós játékunkban meglepetés ajándékokért!

Intézményünk 16.00 és 23.00 óra között várja a kedves érdeklődőket!
A programok ingyenesek, karszalag nélkül is látogathatók!

Az esemény hivatalos honlapja: https://muzej.hu/hu

Forrás: Múzeumok Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester