Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.23. Múzeumok Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára2018-06-12 20:45:29

Múzeumok Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára
Időpont: 2018. június 23., 16:00–23:00

A levéltárat egy régi, unalmas épületnek képzeled, tele poros iratokkal, netán levelekkel? Kíváncsi vagy, miből áll az a 36 000 iratfolyóméter iratanyag, amit őrzünk? Érdekel, mit csinálnak a levéltárosok? Szeretnél betekintést nyerni a kulisszák mögé? Gyere el és ismerd meg Budapest Főváros Levéltárát! Levéltári sétákkal, levéltár-pedagógiai foglalkozással, gyereksarokkal várjuk a látogatókat, valamint még megtekinthető – egyénileg vagy kurátori vezetéssel – a Városliget történelmét bemutató időszakos kiállításunk, A Liget egykor.

Programok

Kiállítás: A Liget egykor
Budapest Főváros Levéltára A Liget egykor című kiállítása a 18. század végétől napjainkig vezeti látogatóit. A földszinten kronológiai tablók segítenek az egymást követő események időrendjének eligazodásában. A Városliget több mint 200 éve folyamatosan mozgásban van, alakul. A változások magán, fővárosi és állami kezdeményezésekhez köthetők. A földszinti tablók másik része ezt a gazdag múltat, a Liget szerkezetének formálódását tárja fel.
Az első emeleti kiállítótérben eredeti dokumentumokkal találkozhatnak az érdeklődők. Rácsodálkozhatnak, hogy a mai fás-ligetes terület helyén egykor mocsarak terpeszkedtek, amelyből szigetek születtek, majd tűntek el. Az egyik tárlóban az 1813-as tervpályázat győztesének a Városerdő átalakítására készített ideáltervét mutatjuk be. Bár az elgondolás a maga teljességében nem valósult meg, mégis évtizedekre meghatározta a fejlődés irányát. A tárlaton megtekinthetők Feszl Frigyes akvarelljei is, ezek nyomán születtek újjá idén a Feszl-pavilonok. A kiállítás a szórakozás-szórakoztatás történetének bemutatásával zárul. Külön tárlót szenteltünk a Millenniumi Kiállításnak, az Ős-Budavára mulatónegyednek, a Vurstlinak. A látogatók bepillantást nyerhetnek az Angol Parkba, a Vidám Parkba és az ikonikus PeCsa bulijaiba is. Az utolsó tárló a születését éppen a Ligetnek köszönő Fővárosi Kertészet és jogutódai máig ívelő, 150 éves történetét foglalja össze.
A kiállítás honlapja: http://liget.bparchiv.hu/
Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem

Tárlatvezetés „A Liget egykor” című kiállításon
Levéltárunk „A Liget egykor” című kiállításán Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.

A tárlatvezetések időpontjai:
16.45 – 17.45
18.45 – 19.45
20.45 – 21.45

Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem
Nézz be hozzánk!
Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár néhány különlegesebb tervrajzának, legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.
A levéltári séták időpontjai:
16.30 17.30 18.30 19.30 20.30 21.15

Légy levéltáros!
Pagináltál már életedben? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével!
Helyszín: I. emelet

„Gyereksarok”
Levéltárunkban a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett készíthetnek pecsétet, írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni.
Helyszín: Aula

Nyomozz velünk!
Vegyél részt A Liget egykor című kiállításunkhoz kapcsolódó nyomozós játékunkban meglepetés ajándékokért!

Intézményünk 16.00 és 23.00 óra között várja a kedves érdeklődőket!
A programok ingyenesek, karszalag nélkül is látogathatók!

Az esemény hivatalos honlapja: https://muzej.hu/hu

Forrás: Múzeumok Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum