Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.23. HM HIM kiállítás - Őfelsége hadihajója, az S.M.S. SZENT ISTVÁN2018-06-10 10:53:28

100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén
a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása
Időpont: 2018. június 23. 19.00 óra

A Múzeumok Éjszakáján, 2018. június 23-án 19.00 órakor nyitja meg kapuit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a magyar építésű csatahajó elsüllyedésének centenáriuma alkalmából.

A SZENT ISTVÁN a Tegetthoff-osztály utolsó, negyedik tagja volt, és mint ilyen a Dreadnought-típusú, azaz a legmodernebb csatahajók közé tartozott. Építése 1912-ben kezdődött a fiumei Ganz és Tsa. Danubius Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt. sólyáján. A gyártás során, amit csak lehetett, magyar vállalatokkal állítottak elő, építését is magyar mérnökök felügyelték - köztük Ferdinánd Lajos, I. osztályú hajóépítő mérnök, akinek néhány személyes tárgya is megtekinthető lesz a kiállítás tárlóiban, többek között az 1914. január 17-ei vízrebocsátás során viselt nemzeti színű, Szent István feliratos karszalagja.

Az S.M.S. SZENT ISTVÁN 1915. november 17-én állt tényleges szolgálatba. 1918. június 10-én testvérhajója, a TEGETTHOFF és a két csatahajót kísérő rombolók és torpedónaszádok társaságában hajózott ki Polából, hogy sokadmagával fedezetet nyújtson az Otrantói-tengerzár elleni támadásban résztvevő egységeknek. Hajnalban azonban, sorozatos véletlenek következtében, a Luigi Rizzo korvettkapitány által irányított MAS-15 olasz torpedócsónaknak sikerült megtorpedóznia. A hajó több órás haláltusa után végül a reggeli órákban, 6 óra 12 perckor süllyedt el.

A tárlatban bemutatásra kerül annak a Masjon Károly sorhajókapitánynak néhány egyenruha darabja is, aki az I. csatahajóosztály törzsfőnökeként az utolsók között hagyta el a süllyedő hajó fedélzetét, és akit a TEGETTHOFF csónakja mentett ki a vízből. A hagyaték a szombathelyi Smidt Múzeum gyűjteményéhez tartozik, emellett a Magyar Nemzeti Múzeum és a komáromi Klapka György Múzeum is értékes tárgyakkal járul hozzá a kiállítás megvalósításához.

A különleges tárlat a SZENT ISTVÁN tragédiáját középpontba helyezve kíván emléket állítani az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének, valamint a fegyvernem állományában szolgáló sok ezernyi magyar matróznak, altisztnek és tisztnek, akik hősies helytállással vették ki részüket Ausztria-Magyarország, illetve a Magyar Királyság dalmát partvidékének védelméből, a part mentén élő lakosság ellátásából, és akik jelenlétükkel is jelentős olasz, valamint szövetséges tengeri erőket kötöttek le a Földközi-tenger medencéjében.

Forrás: Őfelsége hadihajója, az S. M. S. Szent István - 100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum