Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.23. Múzeumok Éjszakája az MNL Országos Levéltárában2018-06-06 06:36:45

Múzeumok Éjszakája
az MNL Országos Levéltárában
Időpont: 2018. június 23., 15:00–23:00

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára az alábbi programokkal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján:

Épületfelfedező séták
időpont: óránként, az utolsó csoport 22.00 órakor indul
A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Az épület csoportosan, szakképzett vezetéssel tekinthető meg óránkénti indulással.

Kézműves foglalkozások
időpont: 15.00–20.00 óráig
A kézműves foglalkozásokon történelmi ihletésű kirakók, társasjátékok várják a gyermekeket, emellett kézműves foglalkozásokon pénztárcát, legyezőt, könyvjelzőt készíthetnek az érdeklődők.

Karnyújtásnyira a történelem: Raktárséták
időpont: óránként, az utolsó csoport 22.00 órakor indul
A „Ami összeköt: Család és Kultúra” központi témához raktársétáinkkal kapcsolódunk, amelyek során levéltárosok vezetésével ismerkedhetnek meg írott múltunkkal.
Raktáraink korlátozott létszámban látogathatók. Jelentkezés a helyszínen.

Kiállítások:
Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek
időpont: folyamatosan
A kiállítás témáját az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatása képezi. Fő célja, hogy gazdagon, meggyőzően dokumentálja a földrajzilag és társadalmi-kulturális-gazdasági szempontból mindig is Közép-Európa részét képező magyar állam etnikai, kulturális sokszínűségét, és ezt a maga történetiségében jelenítse meg. Elsődlegesen nem a nemzetiségek történetét követi nyomon, hanem a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgálja.

Károlyiak – Egy arisztokrata család öt évszázada
időpont: folyamatosan
A kamarakiállítás a magyar történelem egy jelentős, de kevésbé ismert családjának történetébe enged bepillantást. Többek között választ kapunk arra, hogyan volt lehetséges bekerülni a magyar arisztokrácia élvonalába. Birtokaikon keresztül következtethetünk gazdaságukra, és ezáltal mecénási tevékenységeikre. Megismerhetjük a Károlyaik hétköznapjait, gondjaikat, örömeiket, azt, hogy milyen nevelést tartottak számukra fontosnak. A kiállításban fontos szerepet kap a Károlyiak országos és helyi politikában, sőt a Rákóczi- és az 1848/1849. évi szabadságharcban betöltött szerepe is. A családtörténeti utazáson keresztül az érdeklődő a családi levéltárban fennmaradt legtipikusabb iratokat is megtekintheti.

Családok a családokért! – Nagyiparosok és nagybirtokosok
időpont: folyamatosan
A kamarakiállítás a magyarországi nagypolgári és nagybirtokos családok az állami szociálpolitika kialakulásával egyidőben, sőt jórészt azt megelőzve sokféle jóléti, szociális intézkedést hoztak ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági üzemeikben, hogy javítsák az ott dolgozók, és azok családjainak életkörülményeit. A kiállításunkon a látogató betekintést nyer ebbe a folyamatba a századfordulótól az 1930-as évek végéig, beleértve lakástámogatást, a gyermeküdültetést, a családsegítés és a jótékonysági akciók különböző formáit, valamint a vállalati sportolási és kulturális lehetőségeket.

Beszélgetés és könyvbemutató: Családi élet 300 éve
időpont: 17.00
Családi élet 300 évvel ezelőtt Károlyi Sándor és felesége, Barkóczy Krisztina levelezése tükrében című kötetről beszélgetés Kovács Ágnes történésszel.

időpont: 19.00
Az Esterházyak fraknói ifjabb ága című kötet bemutatója. A kötetet a Szenci Városi Múzeum gondozásában jelent meg, mely hat témában több mint húsz tanulmányt közöl.

Forrás: Múzeumok Éjszakája az MNL Országos Levéltárában

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester