Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.04. A párizsi magyar békedelegáció naplói2018-06-04 05:41:47

ZEIDLER MIKLÓS
A párizsi magyar békedelegáció naplói

A béketárgyalásokra való felkészülés Magyarországon már a katonai összeomlás előtt, 1918. október elején megkezdődött. A Tanácsköztársaság idején azonban a munkálatok átmenetileg megszakadtak, s csak 1919 őszén vettek nagyobb lendületet. Amikor a magyar kormány 1919. december elején végre meghívást kapott a békekonferenciára, megkezdődött a Párizsba küldendő delegátusok kiválogatása is.

A magyar küldöttség Apponyi Albert vezetésével kétnapos vonatozás után 1920. január 7-én érkezett meg Párizsba. Szállását a város határán kívül, egy neuillyi szállodában jelölték ki, mozgását pedig korlátozták, nehogy a magyar küldöttek a francia fővárosban politikusokkal vagy újságírókkal kapcsolatba lépjenek, s így nagyobb nyilvánosságot szerezzenek nézeteik terjesztéséhez.

A küldöttség tagjainak többsége a magyar álláspontot tartalmazó, úgynevezett „előzetes jegyzékek” benyújtását és a békefeltételek átvételét (január 15.), valamint Apponyi azokra adott szóbeli válaszát (január 16.) követően január 18-án hazautazott Magyarországra, ahol jelentést tettek addigi tevékenységükről, majd a kormánnyal és a hazai szakértőkkel történt egyeztetéseket követően, újabb utasításokkal ellátva február 11-én – új szakemberekkel is kiegészülve – visszatértek Neuillybe.

A Budapestről magukkal vitt válaszjegyzékek beadását követően a delegátusok heteken át vártak a békekonferencia válaszára. Március első felében híre kelt, hogy a békekonferencia a magyar határok újratárgyalását fontolgatja, ez a terv azonban hamar lekerült a napirendről. A csalódott hangulatban a magyar küldöttek március 23–24-én megvitatták a béke aláírásának, illetve az aláírás megtagadásának várható következményeit. A többség úgy vélte, hogy a lehetőségek közül – az adott kényszerhelyzetben – a béke aláírása a kisebbik rossz. Egy héttel később (március 30-án) a delegáció túlnyomó része – tudomásul véve, hogy kedvező fejleményekre nemigen van már remény – végleg visszatért a magyar fővárosba.

A megfogyatkozott küldöttség április elején – takarékossági okokból – Neuillyből Versailles-ba költözött. Május 5-én a békedelegáció főtitkára, Praznovszky Iván kézhez kapta a végleges – csak csekély enyhítéseket tartalmazó, a határokat tekintve változatlan – békefeltételeket, amelyekkel másnap Budapestre utazott.

A kialakult helyzetről május 10–12. között a delegáció Budapesten tartózkodó tagjai és a kormány miniszterei is tárgyaltak. A korábbi értekezletekhez hasonlóan a többség ekkor is a béke aláírása mellett foglalt állást.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2018. nyár számában olvasható.

Forrás: A párizsi magyar békedelegáció naplói

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum