Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.20. MNL OL - Császári Református Templom2018-05-30 06:33:13

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
Császári Református Templom

Utcavonaltól beljebb, szabadon álló, egyhajós, téglalap alaprajzú templom, DNy-i homlokzati toronnyal, ÉK-i záródás felé kontyolt nyeregtetővel, DK-i homlokzatához kapcsolódó téglalap alaprajzú előcsarnokkal. Síkmennyezetes hajó. A hajó három oldalán fakarzat. Berendezés: karzat, padok, Mózesszékek, szószék, 1800 körül; vörös márvány úrasztala és keresztelőkút, 1807. Az 1748-ban épült templomot 1785-ben bővítették és átalakították, tornya 1798-ban készült. Felújítva 1989-ben. [3]

Település: Császár
Kategória: Templomok
Az építés éve 1748
Orgonájának adatai Szalai Gyula orgona építő készítette. A két manuálos hangszert elektromos orgonává alakították.
Tervező Fellner Jakab

Parkosított kert közepén, az utcavonaltól beljebb, szabadon álló, klasszicizáló, késő barokk stílusú építmény, egyenes záródású ablakokkal. A templom egyhajós, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel. A főpárkány fölött két toronyemelet van, az alsó két oldalán háromszög alakú oromzatok. A toronyemeleteket osztópárkány választja el egymástól, a fölsőt háromrészes órapárkány zárja le, képszékében minden oldalán órával. A déli homlokzat előtti tornya 25 méter magas. Belső tere 10 x 20 méteres, 483 ülőhellyel. Berendezése copf elemeket tartalmaz. A templombelső meghatározó színe a fehér és az arany, amely mind a szószék, mind a padok, mind pedig a mózesszék és a fakarzat színezésében visszatér, egységessé téve így a teljes belső berendezést.

Fundamentumát Fellner Jakab tatai köműves mester tette le 1748. május 15-én, a tetőzetet, a kart, és az egyéb famunkákat Traner Lénárt készítette.

A sok átalakítást, bővítést követően a templom mai formáját 1798-ban nyerte el.

A templom harangjaiból az első világháborúban fegyverek készültek. A jelenlegi három harangot 1922-ben Seltenhofer Frigyessel készíttette a gyülekezet.

A templom mai arculatát 1989-ben nyerte el. [1]

Már a reformáció évszázadában voltak református hívők Császáron, akiknek a törökök elől a közeli erdőkbe kellett menekülniük. Az itt maradtak Enyingi Török Bálint papja, Bálint prédikátor irányításával vészelték át a legnehezebb időket. 1620-tól szerveződhetett újjá Kecskeméti István prédikátor vezetésével a református gyülekezet, mely állta a történelem viharát a Habsburg türelmetlenség időszakában is. A negyven gályarab prédikátor között Szilvási István is ott volt, aki 1672-ben hunyt el a gályán, sírja a tenger mélye lett. Márványtáblája a szószék mellett, Pálóczy Horváth Ádám emléktáblájával egy síkban található. Pálóczy Horváth Ádám ( költő és népdalgyűjtő ) a szomszédos Kömlődön született, de gyermek- és ifjúkorát itt, (1760-82-ig) a parókián töltötte, ahol 1761-től édesapja, Pálóczi Horváth György volt a lelkész.
Bottyán János kuruc generális lovasezredei jelentős csatát vívtak a község határában. Tudjuk, hogy 1848-ban Szabó Ádám császári fiatalember nyolcadmagával vitte a templomi zászlót a honvédseregbe. A bukás után sok sebből vérezve, rongyosan, éhesen tértek meg, de a zászlót - tépetten bár - hazahozták. Emléküket őrzi az a kopjafa is, melyet a temető székelykapuja mellett állított az egyházközség.
Ma az ország egyik legszebb falusi református temploma a császári. A múlt századi „copf” stílus a népi belsőépítési hagyományokkal vegyül, s egy bensőséges, fehér és világosszürke színekben lebegő, mintegy a Szentlélek finoman áttetsző varázsát megelevenítő atmoszférát alkot. Egyszerre jelenlévő átszellemültséget s otthonosságot, melyben jó akusztikája van az orgoniamuzsikának, imádságnak, prédikációnak. [2]

Forrás:
[1] http://www.kemertektar.hu/hu/ertekek/reformatus-templom-csaszar-
[2] https://library.hungaricana.hu/hu/view/KomaromEsztergom24ora_1992_04/?qu... 24 óra, 1992-04-18 / 93. szám 5.o
[3] http://muemlekem.hu/muemlek?id=6129
https://www.youtube.com/watch?v=wA0qUN7Bg9c - harangok

Forrás: Császári Református Templom

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum