Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.29. MNL SzSzBML - Emlékezzünk!2018-05-30 05:54:36

MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára
a szabolcsi, szatmári és nyíregyházi zsidóságról
megjelent kiadványok, adatbázis

A megyebeli holokauszt megemlékezések alkalmából ajánljuk szíves figyelmükbe a szabolcsi, szatmári és nyíregyházi zsidóságról megjelent kiadványainkat, valamint adatbázisunkat.

A nagyhalászi Hevra-könyv

A levéltár kötetei között van egy könyv, amelyet szépen rajzolt lapjai miatt többen megcsodáltak, de elolvasni senki nem tudta. Raj Tamás ny. országos főrabbi szakértelmének és munkájának köszönhetően azonban fény derült a titokra: a kézirat a 20. század elején készült Nagyhalászban, a helyi jótékonysági és temetkezési egyleti (Chevra Kadisa) elhunyt tagjai neveinek megörökítésére. A színpompás, magyaros-népies illusztrációk az elhunytak foglalkozására vagy nevének jelentésére utalnak: a borbély nevéhez tükröt és fésűt, a kocsmároséhoz boroshordót, a suszteréhoz csizmát, a vízhordóéhoz gémeskutat rajzoltak. A kéziratos könyvhöz több oldalas, héber és jiddis nyelvű bevezetés és szervezeti szabályzat is tartozik. A kalligrafikus héber kézírással írt és színes népi ábrákkal illusztrált kézirat Raj Tamás magyar és angol nyelvű bevezető tanulmányával és magyarázataival együtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár kiadványaként a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Szakmai Kollégiumának támogatásával jelent meg.

Elérhetősége: https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_37_Hevra/?pg=2&layout=s

Tanú vagyok

A szerző, a Nyíregyházán élő Kovács László 1944–1945-ben gyerekként élte át a koncentrációs táborok poklát, családtagjainak, szeretteinek, barátainak pusztulását. 70 évesen, saját jegyzetei, a kor dokumentumai és túlélő társai visszaemlékezései segítségével idézi fel a történteket. A megrendítő és szörnyű élményeket függelék követi, amely az események megértéséhez szükséges információkat, képeket, térképeket tartalmazza.

Elérhetőségei:
/mnl.gov.hu/mnl/szszbml/hirek/tanu_vagyok
https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_32_Tanu/?pg=0&layout=s

A nyíregyházi zsidóság pusztulása

A holokauszt 60. évfordulójára megjelent kötetben Nagy Ferenc c. levéltár-igazgató, szerkesztő a Nyíregyházán élt zsidó lakosságot mutatja be a történeti áttekintést adó bevezető tanulmány, illetve az azt követő forrásközlés segítségével. A levéltári dokumentumok mellett nyilvánosságot kap a kötet révén az a nagy érdeklődésre számot tartó, 4753 nevet tartalmazó lista, amely 1944 áprilisában készült. A kötetet angol nyelvű rezümé zárja.

Elérhetőségei:
http://mnl.gov.hu/mnl/szszbml/hirek/a_nyiregyhazi_zsidosag_pusztulasa
https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_33_NyiregyhaziZsidosag/...

Szatmár vármegye zsidósága

Halmos Sándor rabbi és tanár a levéltár és a Barankovics István Alapítvány közös kiadásában megjelent kötetében a kronológiát követve tárgyalja a történelmi Szatmár megye zsidóságának történetét a honfoglalástól a vészkorszakig, majd külön fejezetben a holokausztot és annak közvetlen előzményeit. Külön szól a térség nagyobb településeiről, Sok hasznos információ található a községi adattárban is. A kötetet a holokauszt áldozatainak névsorát tartalmazó függelék, gazdag irodalomjegyzék és jó néhány kép teszi teljessé.

Elérhetőségei:
/mnl/szszbml/hirek/szatmar_varmegye_zsidosaga
https://library.hungaricana.hu/en/view/SZSM_Tan_16_Zsidosag_2008/?pg=0&l...

Holokauszt - Memento (adatbázis)

A holokauszt 70. évfordulójára készült adatbázissal emlékezünk azokra a zsidó honfitársainkra, akiket Szabolcsból, Szatmárból, Beregből hurcoltak el és nem élték túl a megpróbáltatásokat. Együtt érzünk mindazokkal, akiknek lelkén mély sebeket ütöttek a borzalmak, akik nem térhettek vissza soha többé szülőföldjükre, lakóhelyükre, akik elvesztették szeretteiket. Az emlékek megőrzéséhez, a múlt megismeréséhez nélkülözhetetlen források közzétételével szeretnénk hozzájárulni.

A Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév 2014. pályázata által támogatott adatbázisunk több részből áll. A Memento link virtuális emlékoszlop. A dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök védnökségével, valamint a Nyíregyházi Zsidó Hitközség támogatásával összeállított jegyzékhez a települések nyújtottak segítséget. A térképen piktogrammal jelölt helyek listájában a holttá nyilváníttatott és a halotti anyakönyvekbe bejegyzettek olvashatóak. A névsor a jövőben remélhetőleg további településekkel bővül majd. A zsidó emlékek gyűjteményében szabolcsi temetők, zsinagógák és üzletek képei találhatóak. A forrásválogatásban igyekeztünk közreadni azokat az iratokat, amelyek bemutatják a szűkebb régió zsidóságának életét és az 1944-es eseményeket. Levéltárunk fondjai mellett közlünk iratot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és Hajdú-Bihar Megyei Levéltára anyagából, valamint a Kárpátaljai Állami Levéltár dokumentumaiból is. A kutatás folytatódik, így újabb és újabb forrásokkal gazdagodik majd a válogatás. A zsidóság múltjának és a holokauszt történetének mind szélesebb körű megismeréséhez szeretnénk hozzájárulni könyv- és linkajánlónkkal, valamint azzal a levéltári szakkönyvtárunkban megtalálható könyvekről készített bibliográfiával is, amely a könyvészeti leíráson túl teljes terjedelmében olvashatóvá teszi a közreadható munkákat, vagy megadja a könyvismertetők elérhetőségeit.

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség honlapján folyamatosan bővül a lista a legújabb kutatási eredményekkel.

Forrás: MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára » Címlap » Intézményi hírek » Emlékezzünk!

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum