Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.24. Budapest 1944 – BFL kiállítása a zürichi Jelenkortörténeti Levéltárban2018-05-29 05:02:03

Budapest 1944
Budapest Főváros Levéltára kiállítása a zürichi Jelenkortörténeti Levéltárban

2018. május 24-én nxílt a zürichi Archiv für Zeitgeschichte – Jelenkortörténeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára „Budapest 1944 – Zsidóüldözés és svájci mentőakció“ című közös kiállítása. A tárlat alapját a 2014-ben a Holokauszt Emlékév keretében megrendezett Széttépett esztendők 1938–1944 című tárlat képezi, amelynek német változata 2017-ben Heidelbergben, Heidelberg Város Levéltárával való együttműködésben került bemutatásra. Jelen kiállítás az 1944. március 19-i német megszállás utáni időszakra, a budapesti zsidóság sárgacsillagos házakba való kényszerű összeköltöztetésére és annak tragikus következményeire koncentrál. Az eredeti kiállítási anyag átdolgozásra került, olyan személyekre vonatkozó dokumentumokkal egészült ki, akikkel kapcsolatosan szerencsés módon mind a Svájci Zsidó Segélyegyesület menekültaktáiban, mind a fővárosi levéltárban találhatók források. Egy-egy tabló vázolja fel Carl Lutz (1895–1975) svájci diplomata, valamint a mindmáig viták kereszttüzében álló Kasztner Rudolf személyét. A svájci mentőakciók párhuzamaként látható Gerenday Antal (1900–1983) építészmérnök személye, aki számos ismerősének nyújtott segédkezet a nehéz időkben, úgy is, hogy svájci menlevelet szerzett számukra.

A 2014-es tárlatot már a heidelbergi kiállításon is kiegészítette az a tabló, mely a 2015 szeptemberében egy Kossuth téri lakás felújítási munkái során előkerült szenzációs irategyüttest, az adatszolgáltatási íveket mutatja be. Ezek tárgya a zsidók lakásával és lakóhelyük kijelölésével kapcsolatosan április 28-án hatályba lépett 1610/1944 M. E. sz. rendelet 9. §-nak (1) bekezdése alapján készítendő adatfelvétel volt. A székesfőváros vezetése ezeken az íveken íratta össze a zsidók sárga csillaggal megjelölt házakba történő kényszer-összeköltöztetésének megszervezése szempontjából alapvető adatokat. A fal mögül előkerült 6827 db adatszolgáltatási ívet azóta restaurálták, digitalizálták és a Hungaricana közgyűjteményi portálon a Budapest időgép alkalmazáson elérhetővé tették.

A zürichi kiállításról bővebb információkat találhat itt: www.budapest1944.ethz.ch

Forrás: Budapest 1944 – Budapest Főváros Levéltára kiállítása a zürichi Jelenkortörténeti Levéltárban

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester