Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.22. Hungaricana - Hevenesi-, a Kaprinai- és a Pray-gyűjtemény2018-05-23 06:41:37

Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár:
A Hungaricana oldalán elérhető a
Hevenesi-, a Kaprinai- és a Pray-gyűjtemény

Elérhetővé vált a három tudós jezsuita Egyetemi Könyvtárban őrzött gyűjtése, azaz a Hevenesi-, a Kaprinai- és a Pray-gyűjtemény a Hungaricana oldalán!

A "Hevenesi-Kaprinai-Pray" gyűjtemény - Jezsuita történészek forrásgyűjteményei

A három jezsuita tudós, Hevenesi Gábor (1656-1715), Kaprinai István (1714-1786) és Pray György (1723-1801) kéziratgyűjteménye az Egyetemi Könyvtár legértékesebb állományrészeinek egyike. A tudósok a teljességre törekedve próbálták meg a Magyarország történetére vonatkozó összes dokumentumot összegyűjteni, lemásolni, rendszerezni, hatalmas anyagot hozva így létre oklevelekből, levelekből és történeti művekből.

Ezek a forrásgyűjtés-sorozatok a 18. század végén és a 19. század elején különböző úton jutottak az Egyetemi Könyvtárba. Hevenesi Kollonich Lipót érsek megbízásából állította össze gyűjteményét. A kollekció a jezsuita rend feloszlatása előtt, 1768-ban Nagyszombatból a pozsonyi Magyar Kamarához került át. Kaprinai István forrásgyűjtése a gyűjtő halála után (1786. december 26.) ugyancsak a Magyar Kamarához került, Pray György gyűjteményét évi kegydíj ellenében, 1784-ben adta át a könyvtárnak. Ugyanekkor Pray kérte az Egyetemi Tanács segítségét, hogy Hevenesi és Kaprinai gyűjteménye is az Egyetemi Könyvtárba kerülhessen. Ez 1790 tavaszán valósult meg. Az anyag első rendezése után mindhárom kollekció lényegében megbontatlan maradt mindaddig, amíg Szilágyi Sándor igazgató el nem rendelte az eredeti okleveleket tartalmazó kötetek szétbontását. Így került át a Pray-kollekció néhány kötetének (58., 59.) anyaga a Hevenesi-gyűjtemény 68. és 74. kötetének anyagával együtt a Litterae et epistolae originales gyűjteménybe.

A három gyűjtemény összterjedelme mintegy tizenöt folyóméter. Forrásértéke a magyar történelem, művelődéstörténet kutatásában felbecsülhetetlen. A nagyobbrészt latin nyelvű anyag közzétételével viszont nem csak a magyar, hanem az európai középkorral és újkorral foglalkozó szakembereknek számára is fontos források válnak hozzáférhetővé.

Forrás: Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum