Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.04. MNL - Trianon arcai – könyvbemutató2018-05-23 06:07:05

KÖNYVBEMUTATÓ
Trianon arcai. Naplók, visszaemlékezések, levelek
Időpont: 2018. június 4., 14:00–15:30

A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja Önt a 2018. június 4-én (hétfőn) 14.00 órai kezdettel tartott könyvbemutatóra, amelyen a Kunt Gergely, L. Balogh Béni és Schmidt Anikó által szerkesztett, Trianon arcai. Naplók, visszaemlékezések, levelek című kiadványunkat ismertetjük a nagyközönséggel.

A könyvbemutatón köszöntőt mond Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. A kötetet Romsics Ignác történész, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár mutatja be.

A rendezvény helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem (Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2–4.)

A Magyar Nemzeti Levéltár mindig is a feladata részének tekintette, hogy tudományos igényű köteteket, forrásközléseket adjon ki. Idén újabb kötettel gyarapodik az intézmény által kiadott könyvek hosszú sora, amelynek bemutatójára a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én kerül sor.

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Libri Könyvkiadó közös kiadásában megjelent kötet korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be az első világháború befejezését követő impériumváltások hatásait. A történelmi Magyarország legkülönbözőbb pontjairól arisztokraták és kisemberek, nők és férfiak, felnőttek és gyermekek, magyarok és más nemzetiségűek vallanak benyomásaikról, érzéseikről, valamint arról, hogy saját személyes sorsukban milyen változásokat hozott az 1918–1920 közötti időszak. Ugyanazt az eseménysort különböző szempontokból és eltérő élethelyzetekből szemlélve az olvasó előtt izgalmas kép rajzolódik ki a Monarchia felbomlását átélő társadalomról. A kötet összeállításában Veres Emese-Gyöngyvér mellett az Ablonczy Balázs által vezetett Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport hat tagja is közreműködött.

Forrás: Trianon arcai – könyvbemutató

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester