Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.09-22. Szegedre érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása2018-05-15 06:07:29

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában tekinthető meg
a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat vándorkiállítása
A kiállítás megtekinthető 2018. május 9-22. között

Szegedre érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása. A Magyar Honvédség 170 éves történelmét korszakokra bontva bemutató tárlatot Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitón részt vett dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. A kiállítás május 9-22. közt tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Székesfehérvár és Nyíregyháza után jelenleg Szegeden tekinthető meg a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat vándorkiállítása. A jubileumi tárlat az 1848-as megalakításától napjainkig, öt nagy egységre bontva idézi fel a honvédség történetét - mindegyik korszakhoz egy-egy jellemző egyenruhát és zászlót társítva.

A kiállítás anyagát Antal László ezredes a honvédelmi miniszter köszöntőjében foglaltakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe: „Az idén 170 éves Magyar Honvédség a magyarság legszebb, legdicsőségesebb pillanataiban született meg, amikor a szabadság érdekében forrt egységbe az egész nemzet. A modern, önálló magyar hadsereg 170 éve alatt megannyi változás és kihívás érte a magyar katonákat, de elszántságuk, hivatástudatuk, a hazáról vallott és tettekben megtestesült gondolataik változatlanok maradtak, s történelmünkön átívelő példaként szolgálnak ma is. A magyar katonák, ahogy 1848-ban, úgy ma is mindent megtesznek Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és azért, hogy a magyar emberek és családok békében, biztonságban élhessenek. A Magyar Honvédség áldozatvállalása biztonságot, erőt, tartást és öntudatot adó nemzeti érték. Legyen szó a katasztrófahelyzetek következményeinek elhárításáról, déli határaink megvédéséről, vagy akár a több ezer kilométerre lévő hadszínterekről, katonáink mindig példamutatóan helytállnak.”

A kiállítótérben az 1848-as szabadságharc korszakát egy honvédvadász hadnagy idézi fel. Az egyéni harcra kiképzett, válogatott legénységű vadászalakulatok joggal tekinthetők a mai elit csapatok előfutárainak. Ugyancsak a szabadságharchoz kapcsolódik a kiállított honvéd gyalogsági csapatzászló is. A kiegyezés után megalakult „második honvédségre” egy honvéd közhuszár figurája emlékeztet, amely egyben a legmagyarabb fegyvernemet, a huszárságot is képviseli. A Nagy Háborúhoz kapcsolódik az 1913-ban megalapított honvéd tüzérség tűzmesterének díszegyenruhája, amelyen a kitüntetések már a harctéri szolgálatról árulkodnak. A Monarchiához és az I. világháborúhoz kötődik az 1868 mintájú honvédségi csapatzászló is. A Horthy-korszakot, majd a II. világháborút a Magyar Királyi Honvéd Légierő tizedesének egyenruhája képviseli, csakúgy, mint az 1938 M csapatzászló. Az 1945-től a rendszerváltásig terjedő időszakot az MN 46. hadihajós dandár, ismertebb nevén a flotilla matrózának öltözete szemlélteti, amely a korszak egyik legnépszerűbb egyenruhája volt. Az 1956-os eseményekre egy 1950 M csapatzászló emlékeztet, amelyből a forradalom napjaiban kivágták a Rákosi-címert. természetesen a tárlaton a honvédség közelmúltban bevezetett új gyakorlóruházata is helyt kapott, amely egy katonai rendész figuráján látható. Mellette a jelenleg is használt 1990 M csapatzászló jelképezi a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakot.

A jubileumi tárlat ünnepélyes megnyitóját követően a résztvevők megtekintették a székesfehérvári Krajcáros Alapítvány amatőr művészeinek katonai témájú alkotásait, majd egy konferencia keretében dr. Halmi Pál muzeológus, Murányi Gábor, a MERITUM Kulturális és Művelődési Kht. elnöke és dr. Orbán Imre történész segítségével idézték fel az elmúlt 170 év hadtörténetének Csongrád megyéhez kötődő jelentősebb eseményeit.

Forrás: Százhetven év történelme

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester