Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.09-22. Szegedre érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása2018-05-15 06:07:29

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában tekinthető meg
a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat vándorkiállítása
A kiállítás megtekinthető 2018. május 9-22. között

Szegedre érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása. A Magyar Honvédség 170 éves történelmét korszakokra bontva bemutató tárlatot Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitón részt vett dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. A kiállítás május 9-22. közt tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Székesfehérvár és Nyíregyháza után jelenleg Szegeden tekinthető meg a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat vándorkiállítása. A jubileumi tárlat az 1848-as megalakításától napjainkig, öt nagy egységre bontva idézi fel a honvédség történetét - mindegyik korszakhoz egy-egy jellemző egyenruhát és zászlót társítva.

A kiállítás anyagát Antal László ezredes a honvédelmi miniszter köszöntőjében foglaltakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe: „Az idén 170 éves Magyar Honvédség a magyarság legszebb, legdicsőségesebb pillanataiban született meg, amikor a szabadság érdekében forrt egységbe az egész nemzet. A modern, önálló magyar hadsereg 170 éve alatt megannyi változás és kihívás érte a magyar katonákat, de elszántságuk, hivatástudatuk, a hazáról vallott és tettekben megtestesült gondolataik változatlanok maradtak, s történelmünkön átívelő példaként szolgálnak ma is. A magyar katonák, ahogy 1848-ban, úgy ma is mindent megtesznek Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és azért, hogy a magyar emberek és családok békében, biztonságban élhessenek. A Magyar Honvédség áldozatvállalása biztonságot, erőt, tartást és öntudatot adó nemzeti érték. Legyen szó a katasztrófahelyzetek következményeinek elhárításáról, déli határaink megvédéséről, vagy akár a több ezer kilométerre lévő hadszínterekről, katonáink mindig példamutatóan helytállnak.”

A kiállítótérben az 1848-as szabadságharc korszakát egy honvédvadász hadnagy idézi fel. Az egyéni harcra kiképzett, válogatott legénységű vadászalakulatok joggal tekinthetők a mai elit csapatok előfutárainak. Ugyancsak a szabadságharchoz kapcsolódik a kiállított honvéd gyalogsági csapatzászló is. A kiegyezés után megalakult „második honvédségre” egy honvéd közhuszár figurája emlékeztet, amely egyben a legmagyarabb fegyvernemet, a huszárságot is képviseli. A Nagy Háborúhoz kapcsolódik az 1913-ban megalapított honvéd tüzérség tűzmesterének díszegyenruhája, amelyen a kitüntetések már a harctéri szolgálatról árulkodnak. A Monarchiához és az I. világháborúhoz kötődik az 1868 mintájú honvédségi csapatzászló is. A Horthy-korszakot, majd a II. világháborút a Magyar Királyi Honvéd Légierő tizedesének egyenruhája képviseli, csakúgy, mint az 1938 M csapatzászló. Az 1945-től a rendszerváltásig terjedő időszakot az MN 46. hadihajós dandár, ismertebb nevén a flotilla matrózának öltözete szemlélteti, amely a korszak egyik legnépszerűbb egyenruhája volt. Az 1956-os eseményekre egy 1950 M csapatzászló emlékeztet, amelyből a forradalom napjaiban kivágták a Rákosi-címert. természetesen a tárlaton a honvédség közelmúltban bevezetett új gyakorlóruházata is helyt kapott, amely egy katonai rendész figuráján látható. Mellette a jelenleg is használt 1990 M csapatzászló jelképezi a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakot.

A jubileumi tárlat ünnepélyes megnyitóját követően a résztvevők megtekintették a székesfehérvári Krajcáros Alapítvány amatőr művészeinek katonai témájú alkotásait, majd egy konferencia keretében dr. Halmi Pál muzeológus, Murányi Gábor, a MERITUM Kulturális és Művelődési Kht. elnöke és dr. Orbán Imre történész segítségével idézték fel az elmúlt 170 év hadtörténetének Csongrád megyéhez kötődő jelentősebb eseményeit.

Forrás: Százhetven év történelme

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum