Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.14. MNL SzSzBML - Reformáció 500 projektzáró rendezvény2018-05-10 19:21:31

MEGHÍVÓ
MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Reformáció MNL projektrészének záró rendezvényére
Időpont: 2018. május 14. 11 óra

2018. május 14-én a városalapító ősökre emlékezünk. A Városnaphoz kapcsolódó rendezvényeinken minden évben újabb és újabb forrásokkal igyekszünk megismertetni a nyíregyháziakat. Előadásaink, kiállításaink, adatbázis bemutatóink olyan fejezeteket tárnak fel a 18. század közepén újratelepült város életéből, amelyek rávilágítanak a kevésbé ismert eseményekre, személyekre. Ebben az évben igazi különlegességet ajánlunk a lokálpatrióták figyelmébe.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából 2016-ban a Magyar Nemzeti Levéltár egy olyan projektet indított, amelyben sokféle program, tudományos forrásfeltárás, honlap, vetélkedő, kiállítás kapott megvalósítási lehetőséget az Országos Levéltárban és a különböző megyei levéltárakban, sőt a határon túl is a Reformációs Emlékbizottság támogatásával. Az évforduló méltó megemlékezéseiről is szólnak majd köszöntőikben vendégeink, dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, Dr. Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese, valamint Kovács Eleonóra, a Reformáció MNL projektvezetője.

A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeinek a projekt megvalósítása érdekében végzett példás együttmunkálkodása olyan tudományos eredményeket hozott, amely kiindulópontot és alapot ad az újabb kut

atásoknak, de figyelemre méltóak a források megismertetésének formái is. Ezek közül rendezvényünkön a legnagyobb érdeklődésre számot tartó adatbázist mutatja be az MNL OL főosztályvezetője, dr. Laczlavik György.

Levéltárunk is sokféleképpen igyekezett ráirányítani a figyelmet a reformáció általunk őrzött irataira. A 2016. augusztus 30-i projektnyitónk óta eltelt szűk két év alatt mi is változatos programokat ajánlottunk felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

A projekt helyi vezetője, Henzsel Ágota főlevéltáros a tudományos feltárásról, a közös kiállításról, a készülő központi forráskiadványról, a 19. század második felében készült Tanító Egyesület jegyzőkönyvének kiadásáról és az interneten is elérhető forrásválogatásról ad majd tájékoztatást. Nagy Dóra főlevéltáros a projekthez kapcsolódó színes, érdekes és népszerű diákprogramokat mutatja be. Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató a református és az evangélikus gyülekezettel közös együttműködés eredményeit vázolja. Ezek közül kiemelkedik a reformátusok 19. századi protocollumának és a Kálvineum többnyire ismeretlen fotóinak archiváló-digitalizálása, valamint az evangélikusokkal közös kiadásban megjelent két 19. századi forrás: Susztek Sámuel naplója, valamint a városalapító ősök gyülekezetének száz évét bemutató Történetkönyv. Mindkét kiadvány – a mai kor igényeihez igazodva – digitális formában is olvasható majd. A családkutatóknak is szolgálunk meglepetéssel: a megyei és az evangélikus levéltárban hamarosan elektronikus mutató segíti az ősök keresését.

A programhoz kapcsolódó rendezvény alkalmából nyílik Nagy Dóra rendezésében a kiadványok eredeti forrásanyagát, valamint a diákpályázatra érkezett legérdekesebb fotókat, albumokat bemutató kamara kiállítás, amely egy hónapig lesz megtekinthető a levéltár földszintjén.

Forrás: Reformáció 500 projektzáró rendezvény

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     koordinator@macse.hu 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester