Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.10. ÁBTL | Történelmi Kávéház meghívó - Az „impexek” kora2018-04-25 06:16:27

MEGHÍVÓ
Borvendég Zsuzsanna: Az „impexek” kora című előadásra
Időpont: 2018. május 10., 17:00–19:00

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken.

A következő előadásra 2018. május 10-én 17 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).

Előadó: Borvendég Zsuzsanna
Az előadás címe: Az „impexek” kora

A hatvanas években megerősödött Magyarországon egy – általam külkereskedelmi lobbinak nevezett – gazdasági érdekcsoport, amely a külkereskedelem fontosabb szereplőiből, egyes pénzügyi körök képviselőiből és titkosszolgálati emberekből állt. Ez a lobbi jelentős befolyással bírt a politikai döntéshozatalra is, és tagjai 1972-re elérték, hogy megszülessen egy olyan jogszabályi háttér, amely lehetőséget teremtett a külkereskedelmi vállalatok számára, hogy a nyugati világban cégeket alapítsanak.

Az így létrejött vegyesvállalatok felhasználásával a hetvenes–nyolcvanas években kiépítettek egy offshore jellegű céghálózatot a kapitalista Nyugaton. Ez a céghálózat egyrészt belépett a nyugati kommunista pártok vállalatainak helyére, és magához vonta azokat az összegeket, amelyeket indirekt pártfinanszírozás formájában juttattak el a blokk országai a testvérpártokhoz, másrészt hamar gyakorlattá vált, hogy a nyereséges külkereskedelmi üzleteket kiszervezték ezekhez az offshore cégekhez, a profitot pedig kint tartották. Hatalmas károkat okoztak a népgazdaságnak, dollár százmilliók úsztak ki az országból, miközben az eladósodás egyik legfontosabb okozója éppen a külkereskedelmi mérleg állandó hiánya volt.

A céghálózat komoly ideológiai védelmet élvezett, hiszen rajtuk keresztül szállították a magyar titkosszolgálatok az embargós műszaki berendezéseket, alkatrészeket a szovjet blokkba. A nyolcvanas évekre az embargós csatornák többsége Magyarországon át vezetett, hazánk a technológiai transzfer egyik legfontosabb láncszeme lett. Hogyan alakult ki ez a szisztéma? Kik voltak a működtetői és haszonélvezői? Milyen nagyságrendű visszaélésekre kell gondolnunk? Hogyan dolgozott a magyar műszaki-tudományos hírszerzés?

Hogyan asszisztált mindehhez a Nyugat, és milyen nemzetközi pénzügyi köröket kell sejtenünk a rendszer mögött?

Ezekre a kérdésekre is igyekszem választ adni az előadás során, és egy konkrét külkereskedelmi vállalat, a Mineralimpex tevékenységén keresztül mutatom be, miképpen működött a gyakorlatban ez a pénzszivattyú. Az említett vállalat működésén keresztül azt is megtudhatjuk, hogyan játszotta ki az Amerikai Egyesült Államok a saját maga által Irán ellen bevezetett embargót Magyarország segítségével, hogyan szállították az iráni olajat az Egyesült Államokba, hatalmas veszteséget okozva Magyarországnak, és óriási nyereséget termelve a háttérben álló pénzügyi köröknek.

Borvendég Zsuzsanna

Forrás: Történelmi Kávéház meghívó - Az „impexek” kora

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum