Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2022.11.29. MACSE WEBINAR: Garbai Sándor visszaemlékezései. Ea: Végső István2022-11-25 11:08:59

MEGHÍVÓ
MACSE WEBINÁR

Időpont: 2022. november 29. kedd 18:00 óra

Téma: Garbai Sándor a tanácsköztársaság forradalmi kormányzótanács elnöke
által írt visszaemlékezés 1919-re vonatkozó részeinek szerkesztett kiadása.
A Clio Intézet rövid bemutatása.
Előadó: Végső István történész

"Garbai Sándorról eddig egy pályaképet összefoglaló mű született száz év alatt (Varga Lajos–Szabó Ágnes: Garbai Sándor, 1879–1947: A forradalmi kormányzótanács elnöke. Kossuth Kiadó, Budapest 1987). Ez a munka alapvetően a Politikatörténeti Intézet Levéltárában található visszaemlékezésre és kéziratra támaszkodik. A két szerző a gyermekkori, családi életétől ifjúkorának és politikai karrierje mozaikjain át a kommunista- és zsidóellenességéig erősen „árnyalták”, tompították, elhallgatták, elferdítették, amit Garbai valójában leírt. A könyv számos gondolatot kihagyott az összefoglaló munkának szánt kiadványból, vagy végjegyzetben süllyesztett el. Többször előfordult, hogy teljesen más gondolatokat tulajdonítottak neki, mint amiket Garbai leírt. Például a Tanácsköztársaság bukása kapcsán egyértelműen a belső vitákat, ötletszerűséget, illetve az ellenforradalmi mozgolódást emelte ki, és persze a külső nyomást és az embargót. Ezzel szemben a kiadvány szerint csak a nemzetközi reakciót tartotta a fő problémának.

1945 és 1947 között Garbai franciaországi emigrációjában, felkérésre állította össze a születésétől egészen a második világháború végéig tartó visszaemlékezését. Úgy tűnik a baloldal históriása, Perneki Mihály szerette volna megírni életrajzát. A kéziratot írógéppel is rögzítették, így egy 1142 oldalas gépelt memoár született, amely egyedi képet fest a kiskunhalasi, de végül Budapesten karriert befutó szociáldemokrata szemszögéből, a 20. század első felének magyar munkásmozgalmi történéseiről és az emigrációról. Kemény kritikát fogalmazott meg saját pártja, a kormányzótanács, a munkásmozgalom, a közélet és a társadalom visszásságai kapcsán. 1919-es szerepét még ekkor sem tudta teljesen őszintén megítélni.

Garbai Sándor által írt visszaemlékezés 1919-re vonatkozó részeinek szerkesztett formában történő kiadása hozzájárul a Tanácsköztársaság történetének átfogóbb és cizelláltabb megértéséhez."
(Forrás: Clio Intézet)

Jogosultak : Minden érdeklődő    Feliratkozás időszaka : 2022-11-25 - 2022-11-28

Feliratkozás az előadásra: https://macse.hu/signum/belepes.php

Az előadás a Zoom rendszerén keresztül megy.

Meghívó linket az előadást megelőző napon küldünk!

  Az egyesület által szervezett eseményekre való felhívások olvashatók itt.

Jelentkezés rendezvényekre

Mások által szervezett, de a kutatások szempontjából érdeklődésre számot tartható események ill. meghívók olvasható itt.


© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum