Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2021.11.25. Szemerei János előadása2021-12-01

Magyar Heraldikai és
Genealógiai Társaság

Egy Fejér megyei evangélikus család évszázadai

Előadó: Szemerei János
a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-terem
1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
Időpont: 2021. november 25. csütörtök, 17.00

Beszámoló

„Egy Fejér megyei evangélikus család évszázadai” címmel tartott előadást a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság szervezésében Szemerei János evangélikus püspök a Nemzeti Múzeum Széchényi-termében 2021. november 25-én.

Pandula Attila az MHGT elnöke bemutatta és köszöntötte az előadót, aki családtörténeti kutatása alapján ismertette felmenői, a Szemerei család történetét.

A püspök úr előadását azzal indította, hogy egy Lajoskomárom történetéről szóló könyvben - amelyet Kovács Eleonóra főlevéltáros jegyzett - megtalálta saját ősei neveit és a település életében betöltött szerepüket. Lajoskomárom a szülőfalu, ahonnan a család származik. Viszonylag fiatal község, 1802-ben alapította herceg Batthyány Lajos, aki a település házhelyeit főúri rangjának megfelelően a H betű alakjában jelölte ki. Lakóinak összetétele vallásuk szerint: nagyobb része evangélikus, kevesebb katolikus és református. Mindhárom gyülekezetnek temploma is van.

A Szemerei család története egy cseppben az ország története is. Megtalálható köztük a mesterember, a tanító, a lelkész, a kétkezi földműves és még sokféle foglalkozás, adtak egy minisztert is a hazának. Nemzetiségüket tekintve magyarok, szlovákok, németek. Társadalmi helyzetükre nézve is vegyes a paletta a jobbágytól a nemesi származásig, a katonától a polgárig minden variáció fellelhető köztük. Példaként megemlítette a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály harcban is bevetett utolsó pilótáját, a múlt év végén 97 éves korában elhunyt Frankó Endre főhadnagyot, aki ugyancsak a családhoz tartozott.

Földrajzilag a német betelepülők „HEJDEBÓDEN” vidékéről, a Bódeni tó környékéről érkeztek a hajdani Moson vármegyei Lébény településre, az ellenreformáció (1650-es évek) következményeként többek között Szend, Pusztavám, Oroszlány községekbe, majd Lajoskomáromba. A szlovák nemzetiségűek Nyitra környékéről, később Békés megye településeiről jöttek toborzásuk eredményeképpen.

A rendkívül gazdag információt tartalmazó beszámolóba az előadó beleszőtte egyéni érzéseit: azt, hogy részére „minden egyes adat megtalálása nagy örömet, egyben kihívást” is jelentett. Serkentette, hogy még ennek is, annak is nézzen utána. Csak az időfaktor okoz problémát. De majd „ha nyugdíjas leszek”, akkor mennyi mindent lehet még kikutatni…

Az előadást követően Pandula Attila elnök úr megköszönte a felettébb érdekes, genealógiai szempontból jelentős kutatást, ami szerinte a lelkészek között ritka jelenség. Nyomtatásban történő megjelentetését javasolta. Kiemelte, hogy az előadás nagyon emberi volt. Érződött, hogy a kutató örömmel, szívvel lélekkel tárja fel családja történetét.

Több hozzászóló méltatta a rendkívül izgalmas, tanulságos kutatás bemutatását.

Beküldő és fotó: Szücs János, az MHGT és a MACSE tagja

- JS -

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum