Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 
2019.12.04. MACSE Tudástár előadás – Budapest XV. kerület2019-12-09

MACSE Tudástár

Tudástár előadás

Időpont : 2019. 12. 04. szerda, 18:00-20:00 óra
Helyszín: Csokonai Kult. Közp., - Dokumentumtár és Információs Központ
1153 Budapest, Bocskai u. 74-78. (Hubay Jenő zeneiskola épülete)
Előadó: Ari Ilona, Kónya Zsuzsanna
Téma: Mi terem a családfán?

Beszámoló

Újabb bizonyítékát láthattuk, hogy népszerű a családtörténet kutatás. A terem megtelt helyi érdeklődőkkel, egy-egy ismerős arc is feltűnt.

Előadásunk váza az óbudai Platán könyvtárban június 18-án tartott prezentációt követte, melyen a máshol tapasztaltak felhasználásával változtattunk, a jobb megértést szolgáló példák többsége is új volt. Még a kezdés előtt megtekintésre kiosztottuk a magunkkal vitt szemléltető kiadványokat: hely- és családtörténeti munkákat, regionális családkönyvet, segédletet.

A másutt is bevált módszerrel az 50 diához váltakozva fűztük hozzá a szöveget. Így tettük pergővé a mondanivalónkat. Néhány általános bevezetőt (genealógia, családtörténet- és családfakutatás) követően sorra vettünk néhány olyan témát, melyek már a kutatás megkezdése előtt vagy az elején felmerülnek. A „Miért kezd valaki kutatni?” kérdésre számos választ adtunk: származás megismerése, ajándék valamely jeles dátumra, szétszóródott családtagok felkutatása, kötődés valamely híresebb vagy nemesi családhoz, stb. A kutatás megkezdése előtt érdemes tisztázni a célt akkor is, ha ez menet közben szélesedhet. Számos példával igyekeztünk választ adni a leggyakoribb kérdésekre: mit gyűjtsünk; hogyan rendszerezzünk és archiváljunk; hol kutassunk; milyen módon dolgozzuk fel a megtalált adatokat?

Az előadás második részében példákkal illusztrálva vázoltuk a szervezett formák előnyeit. Kiemelten ismertettük a MACSE céljait és az eddig elért eredményeket (adatbázis, szakmai klub, Matrikula, Év kutatóhelye díj, a honlapon elérhető információk, stb.). Most szabadabban gazdálkodhattunk az idővel, ami néhány téma alaposabb körüljárására is alkalmat adott. Igyekeztünk jól kihasználni a két órát, így jutott idő a feltett kérdések megválaszolására és az egyéni konzultációkra is.

Egy hölgy annyira kedvet kapott, hogy ott helyben jelentkezett MACSE-tagnak.

Beküldő: Ari Ilona és Kónya Zsuzsanna

További képek a Médiatárban, készítette: Jóna Sándor

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester