Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 
2019.11.15. MACSE Tudástár előadás – Kiskunhalas2019-11-19

MACSE Tudástár

Tudástár előadás

Időpont : 2019. 11. 15. péntek, 17.00 óra
Helyszín: Martonosi Pál Városi Könyvtár - 6400 Kiskunhalas, Szövetség tér 11.
Előadó: Ari Ilona, Kónya Zsuzsanna
Téma: Mi terem a családfán?

Beszámoló

Rengeteg mondanivalónk volt.

2019. június 18-án az óbudai Platán könyvtárban tartottunk előadást, melynek híre ment és több helyre invitáltak bennünket. Így tett Végső István tagtársunk is, aki a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesülethez hívta meg a „Mi terem a családfán?” című ismertető rendezvényünket. Némi egyeztetés után november 15-i időpontban állapodtunk meg.

Három órás autózást követően érkeztünk meg a helyszínre, ahol a városi könyvtárban teltház fogadott minket. A későbbiekben még pótszékeket is be kellett tenni. Nem csak kiskunhalasi érdeklődőkkel telt meg a terem, hanem a környékről is jöttek. Nagy örömünkre néhány ismerős arcot is láttunk, három szegedi családkutató is megtisztelt minket jelenlétével.

Még a kezdés előtt kiosztottunk néhány családkutatási segédletet, nagy sikere volt Kurucsai Pál és Wéber György tagtársunk Regionális családkönyvének. A Platán könyvtárban bemutatott prezentációt némileg felfrissítettük. Az így összeállt 50 diaképhez váltakozva fűztük hozzá a szöveget, ezzel tettük pergőbbé. Az általános bevezetőt (genealógia, családtörténet- és családfakutatás) követően sorra vettünk néhány felmerülő kérdést: hogyan lesz valakiből családfa/családtörténet-kutató; hogyan kezdjük a kutatást; mit tegyünk, ha elsőre semmit sem tudunk a családunkról; hány generációt lehet megtalálni? stb. A kutatás megkezdése előtt jó, ha meghatározzuk a célt, mit gyűjtsünk össze. További témák voltak: hol és hogyan kutassunk, hogyan rendszerezzük a megtalált adatokat, milyen módon dolgozzuk fel az eredményeket.

Az előadás második részében számtalan példával illusztrálva vázoltuk a szervezett formák előnyeit. Kiemelten ismertettük a MACSE céljait és az eddig elért eredményeket: adatbázis, szakmai klub, Matrikula, Év kutatóhelye díj, a honlapon elérhető információk, stb. Igyekeznünk kellett, a rengeteg mondanivaló miatt épphogy belefértünk az egy órába. Ezután következtek a kérdések, megválaszolásukat követően pedig rövid egyéni konzultációkat tartottunk. Ennek legalább olyan sikere volt, mint az előadásnak, hiszen eltartott újabb egy órát.

A példaként magunkkal vitt és az előadás megkezdése előtt a közönségnek kiosztott anyagokból két oktatócsomagot hagytunk ott a Pásztortűz egyesület és a könyvtár részére.

Beküldő: Ari Ilona és Kónya Zsuzsanna

Képeket készítették: Lázár Sándor, Monda Margit, Pásztor Gergely

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester